Predsjednik Sirije proglasio amnestiju

Nekim osuđenicima kazne su ukinute u potpunosti, među kojima su oni koji su počinili prekršaje, oni s neizlječivim bolestima i stariji od 70 godina.

Bashar al-Assad je proglasio brojne amnestije posljednjih godina (Reuters)

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad proglasio je amnestiju za Sirijce osuđene za zločine počinjene prije 16. novembra, ali je naveo niz izuzetaka, uključujući prestupnike koji su izazvali smrt ili su bili umiješani u šverc oružja.

U uredbi koju je objavila državna agencija SANA piše da su nekim osuđenicima kazne ukinute u potpunosti, među kojima su oni koji su počinili prekršaje, oni s neizlječivim bolestima i stariji od 70 godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Oni koji ispunjavaju uslove za amnestiju a osuđeni su na smrt umjesto toga će služiti doživotni zatvor, dok će onima koji su osuđeni na doživotni zatvor izdržavanje kazne biti smanjeno na 20 godina.

Ukidanje ‘vojnih sudova’

Uredbom su isključeni osuđenici koji su izazvali smrt, lica umiješana u šverc oružja i i svi koji se nisu predali.

Assad je proglasio brojne amnestije posljednjih godina.

Početkom septembra izdao je uredbu kojom se ukidaju ozloglašeni “vojni sudovi”, koje grupe za ljudska prava optužuju za izricanje smrtnih kazni bez odgovarajućeg postupka za zatvorenike.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada