Izraelski vojnici objavili snimak kako pomažu starom Palestincu a kasnije ga pogubili

Otkrivena istina o tome šta se desilo sa 79-godišnjim Bashirom Al-Hajjijem, nakon što je na izraelskim profilima na društevnim mrežama objavljena fotografija kako vojnik pomaže starcu.

Na društvenim mrežama osvanuli su brojni komentari u vezi sa pogubljenjem Palestinca Foto: Screenshot

Priča o starom Palestincu kojeg su pogubile okupatorske snage izazvala je ljutnju na društvenim mrežama, nakon što su okupatorski vojnici objavili njegove fotografije na društvenim mrežama dok mu pomažu da pređe put, pokazujuću navodnu humanost, a potom ga pogubili. Aktivisti su se pitali da li je ovaj starac bio vojnik u Islamskom pokretu otpora (Hamas), pa je bio meta okupacije.

Otkrivena je istina o tome šta se desilo sa Bashirom Al-Hajjijem, kada je okupatorska vojska tvrdila da je humana pošto se na izraelskim profilima dijelila fotografija na kojoj se vidi kako izraelski vojnik pomaže starom Palestincu (79 godina), koji je pokušavao da pređe sa sjevera Pojasa Gaze na jug preko puta Salah Al-Din.

Međutim, unuka ovog Palestinca razotkrila je izraelske tvrdnje, kada je na svom profilu na Instagramu objavila sliku ispod koje je napisala: “Snage okupatorske vojske pogubile su mog djeda”.

Također, njegov sin je ispričao detalje ubistva oca, rekavši: “Mama, otac i ja smo bili na putu ka jugu Gaze. Kada sam se okrenuo, nisam ih mogao naći, pa sam se vratio da ih potražim. Kada sam stigao, jedan mladić mi je rekao da je otac ušao u jednu kuću da se odmori jer nije mogao nastaviti hodati, pa sam otrčao u kuću, da bih svog oca pronašao mrtvog.“

Izdaja

Na društvenim mrežama osvanuli su brojni komentari u vezi sa pogubljenjem Palestinca od strane okupacije, od kojih su neki objavljeni u epizodi (15.11.2023.) programa „Shabakat“.

Jedan od pionira društvenih mreža po imenu Bassam zatražio je da se priča o Bashiru Al-Hajjiju objavljuje što je više moguće, „kako bi se razotkrili zločini i brutalnost cionističkog neprijatelja“.

Badrija nije bila iznenađena okupatorskim zločinom nad starim Palestincem, te je napisala: „Ovo je bilo očekivano. Od kada to Izrael radi nešto dobro? Znajte da ako to učini, to znači da planira katastrofu.“

Reem je upitala: „Da li je moguće da starac u ovoj dobi bude jedan od vojnika pokreta Hamas? I da li je moguće da predstavlja prijetnju ili opasnost za okupaciju? Nikada.. Ovo je priča o genocidu. Pravom genocidu“.

Hammoud je u svom komentaru napisao: „Izdali su ga kao što im je običaj da izdaju i krše obećanja.“

U ovom kontekstu, Ammar je napisao: „Svijet govori o sporazumima i savezima sa cionistima. Ali, oni ne znaju za savez. Oni samo krše ugovore i obećanja“.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada