Izraelski vojni analitičar: Vojska nije preuzela kontrolu nad gradom Gazom

Izraelska vojska nastavlja nailaziti na poteškoće koje je ometaju da preuzme potpunu kontrolu nad gradom Gazom, iako izvodi napade tunele na sjeveru Pojasa.

Izraelski vojnici i tenkovi prodiru na otvoreno područje u Pojasu Gaze (Reuters)

Amos Harel, vojni analitičar izraelskog lista Haaretz, kaže da izraelska vojska još uvijek nije preuzela kontrolu nad gradom Gazom i da komandante zabrinjava niz potencijalnih prijetnji, a to su prvenstveno protivtenkovske rakete i minirani civilni objekti.

Izraelska vojska nastavlja nailaziti na poteškoće koje je ometaju da preuzme potpunu kontrolu nad gradom Gazom, iako izvodi napade na tunele na sjeveru Pojasa Gaze, kako navodi Harel u članku objavljenom u Haaretzu u srijedu.

Harel je dodao: “Možda je Islamski pokret otpora Hamas izgubio kontrolu nad gradom Gazom, ali izraelska vojska još uvijek nije preuzela kontrolu.”

Osvrćući se na pitanje vremenskih uvjeta, s obzirom na to da kiša otežava kretanje izraelskih snaga, istaknuti analitičar je skrenuo pažnju na niz poteškoća s kojima se vojska suočava na terenu. Jedna od njih je “oluja koja je zahvatila regiju” i potaknula negativna razmišljanja, prema njegovim riječima. “Ako postoji nešto što više frustrira od rata, onda je to ratovanje zimi”, dodao je.

‘Previše statične i slabe snage’

Rizici s kojima se suočavaju izraelski vojnici u Gazi nisu ograničeni samo na vremenske prilike, rekao je analitičar, dodajući da “nakon otprilike dvije i po sedmice na terenu, postoji rizik da će snage postati previše statične, a time i preslabe”.

Izraelska vojska nastavlja objavljivati fotografije i videosnimke raspoređivanja svojih tenkova i vojnih vozila među zgradama uništenim u nezapamćenom zračnom bombardiranju u proteklih 40 dana.

Također, objavljuje podatke o broju poginulih i ranjenih u svojim redovima tokom žestokih kopnenih borbi koje se vode na sjeveru Pojasa Gaze.

“Komandanti su zabrinuti zbog čitavog niza potencijalnih prijetnji, prvenstveno zbog protivtenkovskih raketa i miniranih objekata”, rekao je Harel.

“U gusto naseljenom središtu grada također je potrebno osigurati zaštitu od vatrenog oružja iz višespratnica”, istakao je izraelski vojni analitičar.

Nepovezane vojne aktivnosti

Harel je objasnio da su mnoge zgrade “oštećene u zračnim bombardiranjima, ali se nisu srušile. Postoji bojazan da će Hamas na tim mjestima postaviti snajperiste i protivoklopno oružje”.

Skrenuo je pažnju na to da, “s operativnog stajališta, vojska nije izvela nikakve operacije u naseljima u istočnom i centralnom dijelu grada Gaze. Pored toga, fokusirala je svoje napore na tunele, u pokušaju da pronađe efikasno rješenje za njihovo brže uništavanje.”

Izraelski vojni analitičar kaže da je “ministar odbrane Yoav Gallant nedavno izrazio optimizam po pitanju dvije stvari: mogućnosti da se ubrza uništavanje tunela i tempa kojim Hamas gubi kontrolu na sjeveru Gaze.”

Harel je naveo i procjene, koje se zasnivaju na podacima izraelske vojske, ”u vezi s Hamasovim vojnim sposobnostima. Jasno je da su dvije brigade koje je Hamas rasporedio na sjeveru Pojasa Gaze i u gradu Gazi pretrpjele ozbiljnu štetu, a da njihov komandni lanac samo djelomično funkcionira.”

“Što se tiče ostale tri brigade u izbjegličkim kampovima u centralnom dijelu Pojasa Gaze, te u Khan Yunisu i Rafahu (jug), one su pretrpjele manju štetu i još uvijek imaju lanac komandovanja i kontrole.”

Harel je citirao višeg oficira izraelske vojske u sjevernom dijelu Pojasa Gaze koji je rekao: “Militanti povezani s Hamasom sada uglavnom djeluju u relativno malim grupama do deset ljudi.”

“Tokom noći smanjuju intenzitet borbi. Rano ujutro, nakon okupljanja na molitvi, lansiraju dron u zrak kako bi provjerili šta se promijenilo u našem rasporedu u njihovoj blizini u pokušaju da organiziraju napad”, dodao je.

Komanda Hamasa

Izraelski analitičar je rekao: “Odluke i dalje donosi Yahya Sinwar, vođa pokreta Hamas u Gazi, čak i po pitanju razmjene zarobljenika.”

“Izraelski izvori opisuju vođu Hamasa u Pojasu Gaze Sinwara kao jedinog čovjeka na palestinskoj strani koji će odlučivati o tome hoće li biti postignut dogovor o razmjeni zarobljenika ili ne”, misleći time na sporazum o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela.

”Pored nade da će dogovor o taocima biti postignut, jasno je da američki predsjednik Joe Biden polako gubi strpljenje pred razmjerima štete koju su prouzrokovale izraelske operacije u Gazi, iako iskazuje potpuno suosjećanje smatrajući da su te operacije opravdane”, smatra Harel.

“Dugoročno gledano, Biden smatra da je potrebno ukloniti Hamasovu vladu iz Gaze kako bi se nastavili napori za postizanje diplomatskog dogovora između Izraela i palestinskih vlasti. Međutim, premijer Benjamin Netanyahu ne vjeruje u ovaj korak i prilično je zabrinut da bi ekstremno desno krilo u njegovoj vladi moglo razbiti njegovu koaliciju iznutra ako on pristane na brzi prekid vatre i nastavak pregovora s Palestinskim vlastima.”

Izraelu ističe vrijeme

Harel se osvrnuo na procjenu izraelskog ministra vanjskih poslova Eli Cohena da se “izraelski prozor” diplomatskih prilika smanjio na dvije ili tri sedmice, objašnjavajući da je to “procjena o kojoj sigurnosni establišment dosta smirenije govori”.

“Ministar odbrane Yoav Galant smatra da je potrebno duže vrijeme od toga i podržava proširenje i produbljivanje operacije. Ako se njegove namjere ne provedu, Izrael će morati razmotriti promjenu plana svog vojnog djelovanja.”

Izraelska vojska već 40 dana vodi razarajući rat protiv Gaze, koji je ostavio za sobom 11.320 poginulih, među kojima je 4.650 djece i 3.145 žena, kao i 29.200 ranjenih, od kojih su 70 posto žene i djeca, prema službenim palestinskim izvorima.

Izvor: Al Jazeera i agencije