IAEA: Iran ima dovoljno obogaćenog urana za tri atomske bombe

Agencija je saopćila da nema napretka što se tiče pitanja ponovnog instaliranja dodatne nadzorne opreme, nakon što je uklonjena po nalogu Teherana prošle godine.

Vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei u posjeti iranskim centrifugama u Teheranu (Reuters)

Iran ima dovoljno urana obogaćenog do 60 posto čistoće, približno količini naoružanja od tri atomske bombe, prema definiciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), i još uvijek ometa agenciju po ključnim pitanjima, pokazuju povjerljivi izvještaji IAEA.

Iranske zalihe urana obogaćenog do 60 posto porasle su za 6,7 kilograma na 128,3 kilograma od posljednjeg izvještaja 4. septembra, navodi se u jednom od dva izvještaja državama članicama u čiji je uvid došao Reuters, prenosi Fena.

To je više nego trostruko od otprilike 42 kilograma koliko je prema definiciji IAEA teoretski dovoljno, ako se dodatno obogati, za nuklearnu bombu.

Za proizvodnju oružja potrebno je oko 90 posto čistoće.

Nema napretka o gorućim pitanjima

U drugom izvještaju objavljenom u utorak, agencija je saopćila da još nema napretka po dva goruća pitanja u Iranu – ponovnom instaliranju dodatne nadzorne opreme nakon što je uklonjena po nalogu Teherana prošle godine, i dobijanju odgovora o porijeklu čestica urana pronađenih na dvije neprijavljene lokacije.

To je drugi uzastopni put da se u kvartalnim izvještajima IAEA-e navodi da nema napretka ni po jednom pitanju, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije