Glad u Gazi eskalira nakon uništenja jedinog mlina za pšenicu

Euromediteranski monitor za ljudska prava osudio je izraelsko namjerno izgladnjavanje palestinskih civila u Pojasu Gaze, opisujući to svojevrsnim ‘načinom pokoravanja’.

Izrael je bombardirao pekare, mlinove i bunare (AFP)

Euromediteranski monitor za ljudska prava osudio je izraelsko namjerno izgladnjavanje palestinskih civila u Pojasu Gaze, opisujući to svojevrsnim “načinom pokoravanja“.

Upozorio je na veliku krizu u snabdijevanju hranom jer agresija traje već 41 dan.

U srijedu je izraelska vojska bombardirala artiljerijskim granatama jedini mlin za pšenicu koji je bio u funkciji u Pojasu, nakon čega je mlin prestao raditi.

Monitor je u saopćenju naveo da je ciljanje mlina “Al-Salam“ pokazatelj namjere Izraela da prouzrokuje palestinskim civilima krizu za prehranjivanje, bombardirajući desetke pekara u gradu Gaza i sjeveru enklave.

Napad na djecu u redu za vodu

Prošlo je sedam dana od kako ne radi nijedna pekara u gradu Gaza i na sjeveru Pojasa zbog nestašice goriva, vode i brašna te zbog njihovog razaranja.

Brašno se više nema gdje kupiti.

Organizacije za ljudska prava snimile su zračne i artiljerijske napade na Palestince, uključujući napad na djecu koja su čekala u redu za vodu te uništavanje nekoliko velikih rezervoara vode.

Monitor je ukazao da, dok Izrael prisiljava stanovnike grada Gaze i sjevera enklave da migriraju ka jugu Pojasa, bilježeći 1,6 miliona migranata, centralni i južni dio Pojasa Gaze suočavaju se s potpunim kolapsom zbog nedostatka bunara za vodu.

U proteklim satima uništeno je svih 10 bunara koji su bili jedini izvor vode u gradu Rafah, dok je tvornica za desalinizaciju vode u Khan Yunisu, koja je pitkom vodom snabdijevala oko 100.000 ljudi, prestala raditi zbog nedostatka goriva.

Strah se od zaraznih bolesti

Ukupno 60 bunara u centralnom i južnom dijelu Pojasa je uništeno, a dva glavna postrojenja za desalinizaciju vode prestali su s radom, što znači da ne postoji izvor pitke vode u bilo kom dijelu enklave.

Zbog nestašice vode, strahuje se od zaraznih bolesti, jer se upotrebljava voda iz nesigurnih izvora.

Stanovnici se oslanjaju na nekolicinu privatnih bunara i stanica za prečišćavanje vode iz poljoprivrednih bunara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada