Cameron u Kijevu, u prvoj posjeti inostranstvu kao šef britanske diplomatije

Ono što želim poručiti svojim dolaskom ovdje je da ćemo vam nastaviti davati moralnu, diplomatsku, ali prije svega vojnu podršku, rekao je Cameron.

Cameron je rekao da želi naglasiti podršku Londona Ukrajini (Reuters)

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron doputovao je u Kijev i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na svom prvom radnom putovanju u inostranstvo, rekao je ukrajinski čelnik.

Bivši premijer David Cameron u ponedjeljak je imenovan za novog britanskog ministra vanjskih poslova. U videu koji je objavio kabinet Zelenskog, Cameron je rekao da želi naglasiti podršku Londona Ukrajini.

Zelenski je rekao da je zahvalan na gesti koja se dogodila u jeku sukoba na Bliskom istoku koji je, prema ukrajinskom predsjedniku, skrenuo globalnu pažnju s rata Ukrajine i Rusije, koji je sada u 21. mjesecu i ne nazire mu se kraj, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Svijet nije toliko usredotočen na situaciju na bojnom polju u Ukrajini, a ta podjela fokusa stvarno ne pomaže”, rekao je.

‘Podrška’ Ukrajini

Britanija je blizak saveznik Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

“Ono što želim poručiti svojim dolaskom ovdje je da ćemo vam nastaviti davati moralnu, diplomatsku podršku… ali prije svega vojnu podršku koja vam je potrebna ne samo ove i iduće godine, već koliko god vam bude trebalo”, rekao je Cameron.

Dodao je da će Britanija raditi sa svojim saveznicima “kako bi osigurala da je pažnja na Ukrajini”.

U ukrajinskom saopćenju ne navodi se kad su razgovori održani. Na snazi su stroge sigurnosne mjere ​​zbog rata što znači da se detalji o posjetama stranih dužnosnika nekad objavljuju tek neko vrijeme nakon posjeta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada