Biden i Xi dogovorili otvorenu komunikaciju i borbu protiv fentanila

Biden i Xi gotovo su četiri sata razgovarali problemima koji remete američko-kineske odnose.

Razgovor dvojice čelnika bio je pokušaj da se izglade odnosi dviju velesila (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su u srijedu, nakon prvog sastanka u malo više od godinu dana, otvaranje direktne telefonske linije između dvojice lidera, ponovnu uspostavu kontakta između vojski dvije države i saradnju na suzbijanju proizvodnje fentanila, prenosi Hina.

Biden i Xi gotovo su četiri sata razgovarali problemima koji remete američko-kineske odnose.

Dvojica predsjednika planiraju obnoviti vojne kontakte koje je Kina prekinula u augustu 2022. godine, kada je tadašnja predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan.

“Vraćamo se direktnoj i otvorenoj komunikaciji”, rekao je Biden, dodavši da to vrijedi i za komunikaciju između dva predsjednička ureda.

“Dogovorili smo se da svako od nas može direktno preuzeti telefonski poziv, kako bi smo se odmah čuli”, kazao je.

‘On je diktator’

Međutim, predsjednik SAD-a kasnije je rekao novinarima nešto što može naljutiti kinesku stranu, a to je da nije promijenio svoje mišljenje o Xi Jinpingu kao diktatoru.

“Hoću reći, on je diktator s obzirom da se radi o čovjeku koji upravlja komunističkom zemljom”, izjavio je Biden.

Xi mu je odgovorio da negativne percepcije o Komunističkoj partiji u SAD-u “nisu nimalo fer”, prenosi jedan od američkih dužnosnika nakon sastanka.

Razgovor dvojice čelnika bio je pokušaj da se izglade odnosi dvije velesile nakon što je američki borbeni avion u februaru ove godine oborio kineski balon koji je letio preko teritorije SAD-a, pod sumnjom da se radi o špijunskom balonu koji je prikupljao podatke o američkim vojnim lokacijama.

Američki predsjednik naveo je koja to pitanja najviše brinu Washington, to su ljudska prava i agresivne aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru.

“Razgovaramo, otvoreni smo jedan prema drugome kako ne bi bilo nesporazuma”, rekao je Biden.

Nakon sastanka između dvojice predsjednika, očekuje se i sastanak između američkog ministra odbrane Lloyda Austina i njegovog kineskog kolege, čim on bude imenovan, kazao je jedan visoki američki dužnosnik.

‘Mirno ujedinjenje’ Kine i Tajvana

Biden i Xi usaglasili su se i s time da Kina zaustavi izvoz predmeta povezanih s proizvodnjom fentanila, vodećeg uzroka predoziranje drogom u SAD-u.

“To će spasiti živote”, poručio je Biden koji se zahvalio Xiju na predanosti u pogledu rješavanja ovog problema.

Što se tiče Tajvana, otoka na kojem vlada demokratski režim, no koji Peking svojata kao dio Narodne Republike Kine, Xi traži mirno ujedinjenje. Međutim, kineski je lider razgovor nastavio s uvjetima pod kojim se može upotrijebiti sila.

Biden je, prema riječima visokog američkog dužnosnika, istakao potrebu za mirom i stabilnošću u Tajvanskom moreuzu te se založio za održavanje statusa quo, dok od Kine očekuje da poštuje tajvanski izborni proces.

S druge strane, Xi je zatražio od SAD-a da prestane slati oružje Tajvanu i da podrži “mirno ujedinjenje” Kine i Tajvana, navode kineski državni mediji.

Izvor: Al Jazeera