Vojni stručnjak: Odlučujuća bitka za Gazu će biti u dubini teritorije, ono što Izrael prikazuje je besmisleno

Vojni stručnjak kaže da se okupaciona vojska bori na dubini od 1.000 do 1.200 metara od zapadnog sektora grada Gaze, napominjući da u najgušće naseljena područja.

Izraelska vojska (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, rekao je da će se odlučujuća bitka za Gazu voditi duboko u gradu i njegovim gusto naseljenim kampovima, poričući tvrdnje izraelske okupacione vojske da kontroliše kamp Al-Shati, zapadno od grada.

U svojoj vojnoj analizi za Al Jazeeru, Al-Duwairi je izjavio da se okupaciona vojska bori na dubini od 1.000 do 1.200 metara od zapadnog sektora grada Gaze, napominjući da u najgušće naseljena područja, naprimjer ulicu Al-Jalaa, još nije ušla.

U vezi sa tvrdnjama izraelske vojske o ovladavanju kampom Al-Shati, Al-Duwairi je naglasio da je kamp izolovan i opkoljen, a da vojna kontrola nad njim nije uspostavljena. On je objasnio da je to gusto naseljeni kamp u kojem je stacioniran i bataljon Al-Shati, povezan sa Brigadama Al-Qassam-vojnim krilom Islamskog pokreta otpora Hamas.

Dodao je da gubici u redovima okupacione vojske nastaju u pozadini njihovih snaga, a ne njenoj prethodnici, što je slučaj i sa uništavanjem snaga i vozila koja prodiru u Beit Hanoun, Tal al-Hawu i druga mjesta.

Što se tiče naznaka nastavka operacija otpora, poput bombardovanja Tel Aviva i ubijanja vojnika u Gazi, vojni ekspert je potvrdio da to jasno ukazuje kako su vojne frakcije otpora sposobne da vode odbrambenu bitku i kontrolišu njen ritam, te da je njihova strategija ozbiljna i daje rezultate.

“Brigade Al-Qassam – dodaje – šalju poruke da su jake, kohezivne, izdržljive i da koriste postojeće snage u odgovarajuće vrijeme i na odgovarajućem mjestu, a govor o uništenju i eliminaciji Hamasa je nelogičan, nerealan i teško ostvariv.”

Između Abu Ubaide i Hagarija

Povodom izostanka bilo kakvog snimka pobjede izraelske vojske u Gazi, vojni ekspert je otišao dalje od toga i upitao: Da li su okupaciona vojska i njeni glasnogovornici pokazali ijednu sliku predanog borca, zarobljenika ili šehida?!

On je naglasio da se okupaciona vojska zadovoljila objavljivanjem slika raseljene djece i žena koje su prisilno raselili, te kazao da je “u svojim zločinima prešla sve crvene linije”.

On je istakao da uspjehe otpora u Gazi na terenu potkrepljuju i oglašavanja glasnogovornika Al-Qassama Abu Ubaide, uz koja se objavljuju snimci uništavanja vojnih vozila (neprijatelja), nekih i na ulicama, u pokretu.

S druge strane, glasnogoovrnik izraelske vojske Daniel Hagari predstavio je snimak sedmičnog rasporeda smjena u podrumu bolnice Rantisi u Gazi i tunel za koji se naknadno ispostavilo da služi za punjenje benzina, što je Al-Duwairi opisao smiješnim.

Što se tiče analize satelitskih snimaka položaja izraelskih tenkova i zemljanih bedema, vojni stručnjak je ukazao na izraelski plan koji je u fazi razvoja i modifikacije nakon što je njihova vojska u nekoliko slučajeva bila primorana na povlačenje, kao što se desilo u ulici Omar Al-Mukhtar i Al-Saraya trgu.

Dodao je da su zbog intenziteta borbi, izostanka nastavka kopnenih operacija i nedostatka zamaha, pozadinske izraelske snage bile prisiljene da se usljed gužve pozicioniraju na određenim tačkama i čekaju prethodnicu snaga.

Izvor: Al Jazeera