Slovačka više neće slati vojnu pomoć Ukrajini

Ministar odbrane Robert Kaliniak obavijestio je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o kraju vojne pomoći Ukrajini iz skladišta slovačkih oružanih snaga.

Slovačka će nastaviti podržavati Ukrajinu sa širokim spektrom humanitarne pomoći i tehničke podrške (Reuters)

Slovački ministar odbrane Robert Kaliniak obavijestio je Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Slovenija više neće snabdijevati Ukrajinu oružjem i municijom.

“Ministar odbrane Robert Kalinak sreo se u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i tom prilikom ga obavijestio o kraju vojne pomoći Ukrajini iz skladišta slovačkih oružanih snaga”, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Bratislavi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Slovačka će nastaviti podržavati Ukrajinu sa širokim spektrom humanitarne pomoći i tehničke podrške, čija upotreba ne dovodi do smrti, navodi se u saopćenju i dodaje da novu odluku slovačke Vlade poštuju zemlje partneri u NATO-u.

Odluku o prestanku slanja državne vojne pomoći Ukrajini donijela je Vlada premijera Roberta Fica, koji je stupio na dužnost 25. oktobra.

Njemačka udvostručuje vojnu pomoć Ukrajini

S druge strane, Njemačka vlada planira u sljedećoj godini značajno povećati vojnu pomoć Ukrajini, javljaju njemački mediji.

“Povećanje njemačke vojne pomoći je snažan i jasan signal Ukrajini da smo i dalje na njihovoj strani”, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius na rubu sastanka u Briselu.

Dodao je kako od partnera očekuje da učine isto, “pa i više”, prenosi Hina.

Njemački mediji javljaju, pozivajući se na nacrt budžeta za 2024. godinu, kako njemačka vlada planira povećanje vojne pomoći za Ukrajinu sa prvobitno planiranih četiri na osam milijardi eura.

Prema navodima iz Ministarstva odbrane, planirana svota bi trebala biti utrošena kako za direktnu nabavku naoružanja za Ukrajinu, tako i za popunjavanje rezervi Bundeswehra za onu opremu koja bude isporučena ukrajinskim oružanim snagama.

Izvor: Agencije