Rusija i Mađarska potpisale plan izgradnje nuklearne elektrane Paks-2

Šef mađarske diplomatije rekao je da njegova zemlja neće podržati sankcije koje utječu na saradnju s Rusijom.

Potpisnik ruske strane bio je šef Rosatoma Aleksej Likačev, dok je za Mađarsku potpisao ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto (EPA)

Vlasti Rusije i Mađarske potpisale su plan za izgradnju nuklearne elektrane (NPP) Paks-2 u Mađarskoj, čiji se završetak očekuje 2030-ih, javlja Anadolija.

Potpisnik ruske strane bio je šef ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom Aleksej Likačev, dok je za Mađarsku potpisao njen ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Iz Rosatoma je saopšteno da se Likačev obratio prisutnim na gradilištu u gradu Paksu i obećao da će posvetiti posebnu pažnju projektu nuklearne elektrane Paks-2 i na njega usmjeriti najbolje snage.

Szijjarto je tom prilikom rekao da Mađarska neće podržati sankcije koje utječu na saradnju s Rusijom.

Izgradnja petog i šestog bloka

Nuklearnu elektranu Paks su izgradili sovjetski stručnjaci 1980-ih i ona osigurava polovinu ukupne proizvedene i trećinu potrošene električne energije u Mađarskoj.

U toj nuklearnoj elektrani na obalama Dunava, oko 100 kilometara južno od Budimpešte, trenutno rade četiri bloka, a u toku je izgradnja novog postrojenja, odnosno petog i šestog bloka.

Izvor: Agencije