Neprofitna organizacija: U ratu poginulo 30.000 ukrajinskih vojnika

Kijev svoje gubitke tokom ruske invazije smatra državnom tajnom, jer bi njegovo objavljivanje moglo naštetiti ratnim naporima.

Procijenjeno je da je ranjeno do 100.000 ukrajinskih vojnika (Reuters)

Ukrajinska neprofitna organizacija je objavila da je korištenjem javnih izvora došla do podatka da je od početka ruske invazije na Ukrajinu, krajem februara 2022. godine, poginulo gotovo 25.000 ukrajinskih vojnika, a procjenjuje da stvarni broj prelazi 30.000.

Kijev svoje gubitke smatra državnom tajnom, jer bi njegovo objavljivanje moglo naštetiti ratnim naporima.

The New York Times (NYT) je u izvještaju objavljenom u augustu, citirajući anonimne američke zvaničnike, procijenio da je broj poginulih Ukrajinaca nešto manji od 70.000.

Pišući za ukrajinski magazin Tižden, historičar Jaroslav Tinčenko i volonter Herman Šapovalenko su rekli da je Šapovalenkov projekt Knjiga sjećanja korištenjem javnih izvora potvrdio 24.500 smrti u borbenim akcijama i izvan njih, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Brojni nestali vjerovatno mrtvi’

Stvarni broj je vjerovatno veći, dodali su, istaknuvši da su brojni od 15.000 vojnika koji se vode kao nestali vjerovatno mrtvi.

“Očito, 24.500 imena nisu konačan broj mrtvih, no prema našoj procjeni, on nije manji od 70 posto. To znači da je stvaran broj mrtvih u borbenim i neborbenim situacijama veći od 30.000 ljudi”, napisali su.

Primjenjujući omjer jedan naprema tri, procijenili su da je ranjeno do 100.000 vojnika.

Glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva odbrane je za Reuters rekao da neće komentirati te podatke.

Izvor: Agencije