MEMO: Izrael je izgubio kredibilitet i palestinski narativ je dominantniji

Britanski list navodi da izraelske laži više ne mogu podnijeti dokumentaciju o zločinima i pritisak istine koja dolazi iz Gaze, iako je Izrael mobilizirao novinare i influensere da prikažu Palestince kao “ljudske životinje”.

Izraelska vojska daje "nelogična" opravdanja za svoju operaciju u Pojasu Gaze (Reuters)
Izraelska vojska daje "nelogična" opravdanja za svoju operaciju u Pojasu Gaze (Reuters)

Britanski list Middle East Monitor (MEMO) u utorak je izjavio da je Izrael izgubio svoj kredibilitet kao rezultat mnogih tvrdnji i optužbi protiv Islamskog pokreta otpora (Hamas) koje nisu potkrijepljene dokazima, u zamjenu za superiorni kredibilitet frakcija palestinskog otpora koje pružaju dokaze za svoj narativ.

MEMO opisuje optužbe Izraela protiv pokreta Hamas “nelogičnim”, naročito zato što su došle bez ikakvih činjenica, dokaza ili konteksta, poput njihove tvrdnje da su ubili teroristu koji je sprečavao civile da pobjegnu iz medicinskog kompleksa Al-Shifa, ili da su Hamasovi borci odrubili glavu 40 djece i silovali djevojčice na dan kada je počeo Potop Al-Aksa, 7. oktobra.

List navodi da izraelske tvrdnje dolaze u okviru pokušaja demonizacije palestinskog otpora kao sredstvo za opravdavanje izraelskog genocida u Pojasu Gaze, ali palestinska dokumentacija izraelskih zločina u Gazi dovela je do toga da Tel Aviv izgubi međunarodni kredibilitet.

Kako navodi list, izraelske laži više ne mogu podnijeti dokumentaciju o zločinima i pritisak istine koja dolazi iz Gaze, iako je Izrael mobilizirao novinare i influensere da prikažu Palestince kao “ljudske životinje”.

Middle East Monitor (MEMO) dodaje da je tačnost palestinskog narativa primorala američke zvaničnike, koji su u početku sumnjali u broj žrtava u Pojasu Gaze, da konačno priznaju da su Palestinci govorili istinu.

Kredibilitet otpora

List ističe da “Abu Ubaida” i Abu Hamza, vojni glasnogovornici brigada Al-Qassam, odnosno brigada Saraya al-Quds, u svojim izjavama daju vrlo precizan izvještaj o prirodi bitke i gubicima i napretku izraelskih vojnih snaga.

Izjave Abu Ubaide često su praćene video snimcima koji dokumentiraju sistematsko uništavanje izraelskih tenkova kako bi dokazali validnost svojih izjava, dok izraelska strana ne pruža dokaze za dokumentovanje svojih tvrdnji, navodi list.

Neefikasna propaganda

MEMO je izjavio da izraelska propaganda više ne može vršiti utjecaj, uprkos kontinuiranoj podršci velikih medija Tel Avivu.

To je zato što su Palestinci i oni koji podržavaju njihovo pitanje savladali Izrael korištenjem društvenih mreža, koje su, po prvi put, zasjenile organizovane propagandne kampanje u tradicionalnim medijima.

List dodaje da Hamasova iznenadna operacija 7. oktobra nije pružila priliku Izraelu da isplanira medijsku kampanju kojom bi opravdala rat u Pojasu Gaze i ubijanje civila.

List naglašava da će gubitak kredibiliteta Izraela potaknuti ljude da još jednom razmisle o svojim idejama o sadašnjosti, budućnosti i prošlosti Izraela, odnosno, temeljima samog cionističkog pokreta, koji se zasniva samo na lažima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada