Kanadski premijer Justin Trudeau poručio Izraelu da prestane ‘ubijati bebe’

Kanadski premijer Justin Trudeau pozvao je Izrael na ‘maksimalnu suzdržanost’ u ratu protiv Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, lijevo, njegova supruga Sara, s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom (Francois Mori/Pool/Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau pozvao je Izrael da prestane “ubijati bebe”, što je izazvalo bijesan odgovor izraelskog kolege Benjamina Netanyahua.

Trudeau je u utorak rekao da “ubijanje žena, djece, beba” u opkoljenom Pojasu Gaze mora prestati. Netanyahu je uzvratio, insistirajući na tome da je Hamas odgovoran za smrt civila dok izraelske snage nastavljaju napadati enklavu.

“Pozivam vladu Izraela na maksimalnu suzdržanost”, rekao je Trudeau u svojoj najoštrijoj kritici Izraela od izbijanja rata u Gazi prije više od pet sedmica. “Svijet gleda, na televiziji, na društvenim mrežama, slušamo svjedočanstva doktora, članova porodica, preživjelih, djece koja su izgubila roditelje.

“Svijet svjedoči ovom ubijanju žena, djece, beba. Ovo mora prestati”, rekao je na konferenciji za novinare u zapadnoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji.

Nemilosrdno bombardiranje

U objavi na platformi X upućenoj Trudeauu rano u srijedu, Netanyahu je rekao: “Nije Izrael taj koji namjerno cilja civile, nego Hamas koji je odrubljivao glave, spaljivao i masakrirao civile u najgorim užasima počinjenim nad Jevrejima od Holokausta.”

“Snage civilizacije moraju podržati Izrael u pobjedi nad barbarstvom Hamasa”, nastavio je Netanyahu.

Kanada je tvrdila da se Izrael ima pravo braniti od Hamasa nakon što je palestinska grupa 7. oktobra napala južni Izrael, ubivši 1.200 ljudi.

Ali također je izrazila sve veću zabrinutost zbog rastućeg broja žrtava u pretrpljenoj i opkoljenoj enklavi, gdje je Izrael ubio više od 11.200 Palestinaca od početka sukoba.

“Cijena pravde ne može biti kontinuirana patnja svih palestinskih civila”, rekao je Trudeau u utorak. “Svi ratovi imaju pravila. Svaki nevini život ima jednaku vrijednost, izraelski i palestinski.”

Oko 350 kanadskih državljana, stalnih stanovnika i članova porodica evakuirano je iz Gaze, dodao je.

Međunarodni pozivi na istragu

Kanadski čelnik također je pozvao Hamas da prestane koristiti civile kao živi štit i da “odmah i bezuvjetno” oslobodi sve taoce koje je uzeo 7. oktobra.

Na platformi X, Netanyahu je rekao da “Izrael čini sve kako bi civile držao izvan opasnosti”, čak i dok njegova vojska nemilosrdno bombardira Gazu.

U srijedu su izraelski vojnici upali u bolnicu al-Shifa koju napadaju danima. Hiljade pacijenata i raseljenih Palestinaca zarobljene su unutra, uključujući desetke prerano rođenih beba koje se bore za svoje živote.

Međunarodne grupe za ljudska prava rekle su da bi izraelske napade na bolnice “trebalo istražiti kao ratne zločine”.

Prošle sedmice je Trudeau pozvao na značajnu humanitarnu pauzu u sukobu kako bi se omogućilo oslobađanje svih taoca i isporuka dovoljno pomoći za rješavanje civilnih potreba u Gazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije