Jemenski Husi gađali grad Eilat raketama, prijete da će ciljati i izraelske brodove

Uništit ćemo izraelske neprijateljske brodove u Crvenom moru i napasti ih. Nećemo oklijevati da gađamo bilo koji cilj koji naše oružje može pogoditi, rekao je Abdul-Malik al-Houthi.

Abdul-Malik Al-Houthi svoju prijetnju Izraelu uputio je putem televizijskog govora (Društvene mreže + arhiva)

Jemenska grupa “Ansar Allah” Husi objavila je u utorak navečer da je lansirala seriju balističkih projektila na ciljeve unutar Izraela, u vrijeme kada je njen vođa Abdul-Malik al-Houthi zaprijetio da će ciljati izraelske brodove u Crvenom moru i Bab al-Mandabu.

Glasnogovornik vojske Husi, brigadni general Yahya Saree, rekao je u saopćenju da su njihove oružane snage lansirale novu seriju balističkih raketa na različite ciljeve na okupiranim palestinskim teritorijama.

Pojasnio je da su među ovim metama bile i osjetljive lokacije (koje nije spomenuo) u gradu Eilat (južni Izrael).

Dodao je da je ova operacija uslijedila 24 sata nakon operacije koju su snage ove grupe izvele na iste ciljeve koristeći dronove.

Izraelska vojska je ranije – u utorak navečer – objavila presretanje rakete zemlja-zemlja za koju je pretpostavila da je lansirana iz Jemena prema gradu Eilat na obali Crvenog mora, kako izviještava izraelska zvanična agencija.

Prijetnja

U tom kontekstu, vođa grupe Husi uputio je prijetnju izraelskim brodovima u Crvenom moru i Bab al-Mandabu.

Abdul-Malik Al-Houthi je u televizijskom govoru u utorak navečer rekao da su artiljerijom i dronovima izveli uspješne napade na izraelske ciljeve… i nastavit će planirati dodatne operacije na sve ciljeve do kojih mogu doći.

Vođa Husa je zaprijetio, rekavši: “Uništit ćemo izraelske neprijateljske brodove u Crvenom moru i napasti ih. Nećemo oklijevati da gađamo bilo koji cilj kojeg naše oružje može pogoditi.”

Dodao je: “Od početka događaja u Palestini, dobijali smo prijeteće poruke, ali i primamljive ponude s američke strane, na što se ne osvrćemo.”

Ovo je prvi govor vođe grupe Husi otkako je ona najavila slanje raketnih projektila i dronova na Izrael.

Grupa Husi je 31. oktobra prvi put objavila da je gađala Izrael velikim brojem dronova i projektila. Nakon toga uslijedilo je još nekoliko sličnih najava.

Nakon izraelske invazije na Gazu 7. oktobra, grupa Husi koja kontroliše nekoliko jemenskih okruga – uključujući i glavni grad Sanu – najavila je podršku palestinskom otporu protiv Izraela.

Izraelska vojska već 40 dana vodi rat protiv Gaze, tokom kojeg je poginulo više od 11.000 Palestinaca, većinom žena i djece, uz oko 30.000 ranjenih, te masovnih razaranja u stambenim četvrtima, vitalnim objektima i bolnicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije