Izraelski vojni analitičar: Poraz Hamasa je još daleko

U članku objavljenom u izraelskom listu Haaretz u utorak, Amos Harel se osvrnuo na pitanje žestokih borbi u Gazi i pogibije u redovima izraelske vojske.

Screenshot video snimka za koji izraelska vojska tvrdi da prikazuje njene vojnike unutar Pojasa Gaze (Reuters)

Izraelski vojni analitičar Amos Harel rekao je da “predaja” Hamasa u suočavanju s neprekidnom kopnenom invazijom na Pojas Gaze uopće nije izgledna opcija.

U članku objavljenom u izraelskom listu Haaretz u utorak, Amos Harel se osvrnuo na pitanje žestokih borbi u Gazi i pogibije u redovima izraelske vojske.

Također je rekao da je Izrael još uvijek daleko od toga da porazi Hamas, dodajući da vođa ovog pokreta Yahya Sinwar ne namjerava izdati naredbe svojim ljudima da zaustave borbe.

Iako je priznao da izraelska vojska trpi gubitke i da Hamasova “predaja“ nije izgledna, izraelski vojni analitičar smatra da sila koju vojska koristi, kroz raspoređivanje tri borbena tima u Gazi i ogromnu štetu koju nanose, donosi plodove.

Dugoročne posljedice

Harel je skrenuo pažnju na to da se izraelska vojska u pojedinim situacijama suočavala sa žestokim otporom boraca Hamasa, ali smatra da se oni teško mogu oduprijeti izraelskom vojnom pritisku u zapadnom dijelu grada Gaze i njegovim sjevernim predgrađima.

Rekao je da će Hamas nastojati postići dogovore o razmjeni zarobljenika, što će predstaviti kao stratešku pobjedu.

Prema izraelskom analitičaru, vojska je ovoga puta dobila odobrenje za veliku kopnenu operaciju bez obzira na strahove političara od neuspjeha i gubitaka. Što se tiče pojave međunarodnih pritiska na Izrael da se rat zaustavi, naveo je da izraelski oficiri u Gazi smatraju da „operacija treba završiti tek nakon što Hamas bude poražen”.

Kada je riječ o razaranjima nastalim tokom izraelske invazije, Harel je rekao da bi uklanjanje posljedica tih razaranja moglo potrajati godinama.

Izvor: Agencije