Izraelski mediji: Netanyahu je opasnost za državu, prikuplja izvještaje o oficirima i šteti vojsci

Bio je opasan, a sada je još opasniji jer u ovim trenucima prikuplja izvještaje o oficirima u vojsci, što pravi razdor među nama i nanosi štetu vojsci, rekao je izraelski politički analitičar.

Kad god budem imao priliku, reći ću da je Netanyahu opasnost za cijelu državu Izrael, kaže Peleg (Reuters)

Izraelski politički analitičar Guy Peleg optužio je premijera Benjamina Netanyahua da je postao još opasniji po izraelsku državu nego što je bio, te da prikuplja izvještaje o oficirima u vojsci u cilju da joj našteti.

Peleg je u razgovoru za izraelski Kanal 12 rekao: “Kad god budem imao priliku, reći ću da je Netanyahu opasnost za cijelu državu Izrael. Bio je opasan, a sada je još opasniji jer u ovim trenucima prikuplja izvještaje o oficirima u vojsci, što pravi razdor među nama i nanosi štetu vojsci.”

Dodao je da vojni oficiri i šefovi Izraelske unutrašnje sigurnosne službe (Shabak) znaju da njihov komandant sada prikuplja informacije o njima, što ga čini opasnim za njih i vojsku.

Razgovori o razvoju kopnene operacije koju sprovodi izraelska okupatorska vojska i pregovorima o razmjeni zarobljenika još uvijek čine veliki dio diskusija analitičara i bivših izraelskih sigurnosnih dužnosnika u izraelskim medijima.

‘Nakba 2023’

Sa svoje strane, profesor na Katedri profesora za politički i ekonomski imunitet, Elisha Hass, izrazio je svoj “ekstremistički” stav na Kanalu 14, kritikujući razgovore o sporazumima o razmjeni zarobljenika jer ih smatra pogrešnim, naglašavajući da je potrebno u potpunosti eliminirati Islamski pokret otpora (Hamas) i izbrisati cijeli sjeverni Pojas Gaze, te da se to ne smije remetiti zbog zarobljenika u Gazi.

Izraelski ministar poljoprivrede Avi Dichter je u razgovoru za Kanal 12 prokomentarisao prizore raseljavanja hiljada Palestinaca u Gazi, rekavši da je ono što se dešava “Nakba 2023”.

Član mlađeg ministarskog tima za sigurnost dodao je da ne zna kako će se ova situacija na kraju završiti i da li će stanovnicima sjevernog dijela Gaze, koji su bili primorani na iseljenje, biti dozvoljeno da se vrate u svoje domove.

Kao odgovor na pitanje da li je zahtjev okupatorskih snaga od stanovnika Gaze da se isele na jug bio jedan od psiholoških ciljeva operacije, Dichter je rekao: “Ovo je operativni događaj i moramo shvatiti da je tamo veliki broj naših vojnika. Ovo područje je jako gusto naseljeno, a na takvom mjestu morate smanjiti broj civilnog stanovništva.”

Izraelski ministar je nastavio: “Mi sada praktično ponavljamo Nakbu. Ako hoćete (možete reći) da je ovo Nakba i nema mjesta za rat jer ga vojska želi voditi ako su prisutne mase među tenkovima i vojnicima. Ovo je Nakba 2023.”

Izvor: Al Jazeera