Izraelske ‘spužvaste bombe’ koje bi se mogle koristiti za uništavanje tunela u Gazi

Nakon Hamasovog napada 7. oktobra, Izrael je svim sredstvima pokušao uništiti podzemnu vojnu strukturu Hamasa u Pojasu Gaze.

Borac Brigada al-Qassam u jednom od tunela u Gazi (Reuters)

Časopis Le Figaro prenosi da Izrael razmatra upotrebu “spužvastih bombi“ kako bi pokušao zatvoriti podzemne tunele Hamasa u Pojasu Gaze.

To su, zapravo, bombe koje ne sadrže nikakvu ekplozivnu materiju, nego – prema navodima britanskih novina The Daily Telegraph – hemijskom reakcijom proizvode eksploziju pjene, koja se brzo širi, a potom stvrdne.

Prema navodima francuskog časopisa, ove nove naprave Izrael je napravio prije nekoliko godina, a izraelski vojnici viđeni su kako ih raspoređuju tokom vježbi 2021. godine, kada je vojska postavila lažni sistem tunela u jednoj vojnoj bazi blizu granice s Gazom, za zatvaranje ulaza u tunele i rupe iz kojih bi se mogli pojaviti borci Hamasa.

Podzemna noćna mora

Nakon Hamasovog napada 7. oktobra, Izrael je svim sredstvima pokušao uništiti podzemnu vojnu strukturu u Pojasu Gaze, koju je Institut za moderno ratovanje pri američkoj vojnoj akademiji West Point opisao kao “podzemnu noćnu moru“.

Proteže se na području od 300 do 500 kilometara, dubine između 40 i 50 metara, moguće da posjeduje sredstva komunikacije i rasvjetu, pa čak i ventilaciju.

Izrael je osnovao jedinicu specijaliziranu za istraživanje ovih tunela pomoću tehnoloških uređaja poput bespilotnih letjelica, senzora, uređaja toplotnog vida i drugih.

Nekoliko puta izraelske snage pokušale su uništiti ovu vojnu strukturu, pomoću eksplozivnih naprava ili buldožera, ali je, uprkos tome, Hamas svaki put bio u mogućnosti da ih obnovi.

Sada bi “spužvaste bombe“ mogle dati Izraelu veliku vojnu prednost, jer će “sistem širenja pjene“ ispuniti površinu od desetine kubnih metara, čineći tunele trajno neupotrebljivima, navodi The Daily Telegraph.

Sastoje se od dvije tečnosti

Prema onome što navodi Le Figaro, ove “bombe“ sastoje se od dvije tečnosti, koje se nalaze u istoj vrećici, odvojene metalnom pregradom.

Kada se bace u tunele, pomiješaju se izazivajući hemijsku reakciju, nakon koje se počne širiti val pjene koja ispunjava unutrašnjost tunela, a zatim se stvrdne.

Ove tekućine ne prouzrokuju eksploziju te na taj način ograničavaju kolateralne štete.

Otporne su na vodu i hemikalije i nisu zapaljive.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada