HRW: Izrael nema dokaze da je Hamas koristio bolnice u vojne svrhe

HRW navodi da je došao do zaključka da se izraelski navodi ne mogu potvrditi, te da nije vidio nikakve informacije koje bi opravdavale napade na bolnice u Gazi.

Bolnice i vozila hitne pomoći imaju punu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom pravu (AFP)

Human Rights Watch (HRW) saopćio je da Izrael nije pružio nikakve dokaze koji potvrđuju da je Hamas koristio medicinske ustanove u Pojasu Gaze za svoje aktivnosti, pozivajući da se provede istraga o izraelskim napadima na te objekte tretirajući to kao ratne zločine.

Prema organizaciji, „obavještajni dokazi” koji se spominju ne opravdavaju da se bolnicama i ambulantama uskrati zaštita koja je propisana međunarodnim humanitarnim pravom.

HRW dodaje da kontinuirani izraelski napadi na medicinske ustanove, zdravstveno osoblje i vozila hitne pomoći, koji su očito nezakoniti napadi, uništavaju zdravstveni sistem u Gazi i trebali bi biti „istraženi kao ratni zločini“.

Organizacija je saopćila da je istraživala napade na niz bolnica ili u njihovoj blizini u periodu između 7. oktobra i 7. novembra. Razgovarala je s raseljenim svjedocima i 16 medicinskih radnika i bolničkih dužnosnika u Gazi.

Također je analizirala i provjerila podatke otvorenog izvora, uključujući videozapise objavljene na društvenim mrežama i satelitske fotografije, kao i bazu podataka Svjetske zdravstvene organizacije.

Tvrdnje bez dokaza

HRW navodi da je došao do zaključka da se izraelski navodi ne mogu potvrditi, te da nije vidio nikakve informacije koje bi opravdavale napade na bolnice u Gazi.

HRW je upozorio da su bolnice i druge medicinske ustanove civilni objekti koji imaju posebnu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom pravu, odnosno ratnom pravu.

Organizacija je pozvala Izrael da odmah prekine svoje nezakonite napade i potpunu blokadu Pojasa Gaze, što predstavlja ratni zločin kolektivnog kažnjavanja.

HRW je pozvao Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku i druge zemlje da zaustave svoju vojnu pomoć Izraelu sve dok njegove snage nastavljaju s ozbiljnim i masovnim kršenjima ljudskih prava palestinskih civila.

Izvor: Agencije