‘Čuvaj se’: Poziv izraelskog oficira direktoru bolnica u Gazi prije upada u Al-Shifu

Izraelski oficir je nazvao generalnog direktora bolnica u Pojasu Gaze nekoliko minuta prije nego što su okupacione snage izvršile raciju u medicinski kompleks Al-Shifa.

Izraelske okupacione snage su u srijedu ranim jutrom upale u medicinski kompleks Al-Shifa, u kom se nalazi hiljade pacijenata, medicinskog osoblja i civila raseljenih zbog agresije na Gazu (Al Jazeera)

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopćilo da je jedan izraelski oficir telefonirao generalnom direktoru bolnica u Pojasu Gaze, dr. Muniru al-Burshu, nekoliko minuta prije nego što su okupacione snage izvršile raciju u medicinski kompleks Al-Shifa u srijedu ranom zorom.

Prema snimku poziva, Al-Bursh je pokušao predstaviti oficiru situaciju u odjelima bolnice, u kojoj svaki pedalj zauzima neki bolesnik, te je upozorio da bi upad okupacione vojske prouzrokovao horor pacijentima, kojima se jedva pruža minimalna medicinska usluga zbog izraelske opsade.

Direktor je obavijestio izraelskog oficira da će okupacione snage, ukoliko izvrše upad, u dvorištu bolnice moći vidjeti veliku rupu iskopanu za ukop 80 tijela, čija smrt je posljedica izraelskog bombardiranja bolnice i njene opsade, a još 100 tijela čeka svoj red za ukop.

Prijetnje direktoru

Nakon svađe koja je potrajala nekoliko minuta i pokušaja uvjeravanja oficira da je bolnica medicinska ustanova u koju upadi nisu dozvoljeni, oficir je upitao direktora u kojem kutku bolnice se tačno nalazi i zaprijetio mu: “Čuvaj se!”.

Direktor je odgovorio da je među pacijentima te da ne mari za prijetnje jer je spreman na sve. Naglasio je da mu je važno da ne naudi pacijentima i raseljenim civilima koji spavaju po cijeloj bolnici, čak i po operacionim salama, nakon što su u izraelskom bombardovanju njihovi domovi porušeni.

Izraelske okupacione snage su u srijedu ranim jutrom upale u medicinski kompleks Al-Shifa, u kom se nalazi hiljade pacijenata, medicinskog osoblja i civila raseljenih zbog agresije na Pojas koja traje od 7. oktobra.

Al-Shifa je najveća zdravstvena ustanova u Pojasu Gaze, osnovana 1946. godine. Vremenom se širila i postala najveći medicinski kompleks, u sklopu kojeg se nalaze tri specijalizirane bolnice i u kojem je zaposleno 25 posto zdravstvenih radnika čitavog Pojasa.

Izvor: Al Jazeera