Britanski Vrhovni sud proglasio vladin plan slanja migranata u Ruandu nezakonitim

Plan koji se smatra vitalnim za politički uspjeh vlade mogao bi ugroziti tražitelje azila, rekao je sud.

Demonstrant drži plakate ispred Vrhovnog suda, nakon njegove odluke o tome može li vlada nastaviti sa svojim planom deportacije migranata u Ruandu (Peter Nicholls/Reuters)

Britanski Vrhovni sud presudio je da je vladin plan za slanje tražitelja azila u Ruandu nezakonit, navodeći da oni ne bi bili sigurni.

Najviši sud Velike Britanije donio je u srijedu jednoglasnu presudu, presuđujući da bi šema izložila tražitelje azila „riziku od zlostavljanja“ jer bi mogli biti vraćeni u svoje matične zemlje kada se nađu u Ruandi.

Ova odluka zadaje veliki udarac planiranoj tvrdolinijaškoj useljeničkoj politici premijera Rishija Sunaka. Obećanja o suzbijanju ilegalne migracije preko La Manchea ključno su izborno obećanje dok se priprema za izbore sljedeće godine.

„Vidjeli smo današnju presudu i sada ćemo razmotriti sljedeće korake“, rekao je Sunak u izjavi. „Ovo nije bio ishod koji smo željeli, ali proveli smo posljednjih nekoliko mjeseci planirajući sve moguće situacije i ostajemo potpuno predani zaustavljanju brodova.“

Osim što je razočarala Downing Street, presuda je izazvala ukor Ruande. Vladin glasnogovornik rekao je da se spori „s odlukom da Ruanda nije sigurna treća zemlja za tražitelje azila i izbjeglice“.

‘Plan B’

Velika Britanija i Ruanda potpisale su sporazum u aprilu 2022. o slanju nekih migranata koji stignu u Veliku Britaniju preko La Manchea u tu istočnoafričku zemlju. Tamo bi im se obrađivali zahtjevi za azil. Ukoliko bi bili uspješni, onda bi mogli ostati u Britaniji.

Niko još nije poslan u zemlju, a plan se suočava s nizom pravnih izazova. Vrhovni sud dobio je zadatak saslušati vladinu žalbu na raniju sudsku presudu.

Prvi planirani let za deportaciju u junu 2022. bio je blokiran zabranom Evropskog suda za ljudska prava koja je u posljednji trenutak zabranila bilo kakvo uklanjanje do okončanja pravnog postupka u Britaniji.

Šema za Ruandu centralno je pitanje Sunakove imigracijske politike, budući da je obećao zaustaviti migrante koji bez dopuštenja dolaze brodovima na južnu obalu Veliku Britanije.

Velika Britanija prima manje tražitelja azila nego mnoge evropske zemlje, uključujući Njemačku, Francusku i Italiju. Hiljade migranata iz cijelog svijeta svake godine putuju u sjevernu Francusku u nadi da će preći Kanal.

Više od 27.300 migranata prešlo je Kanal ove godine, a ukupan broj migranata za godinu je manji od 46.000 koji su putovali 2022. godine.

Suella Braverman žestoko je napala Sunaka nakon što je u utorak smijenjena s mjesta ministrice unutarnjih poslova, rekavši da nije uspio pripremiti nikakav vjerodostojan “plan B” ako program deportacije tražitelja azila u Ruandu propadne na sudu.

Vladini dužnosnici kažu da postoje opcije, uključujući pregovore o novom sporazumu s Ruandom, nadogradnju sporazuma s memoranduma o razumijevanju i uključivanje novih zaštitnih mjera.

Izvor: Al Jazeera