Biden i Xi u San Franciscu će razgovarati četiri sata

Američki predsjednik je izjavio kako se nada da će njegov sastanak s kineskim predsjednikom vratiti američko-kineske odnose na normalan kurs.

Joe Biden je rekao da se SAD ne pokušava odvojiti od Kine, već da pokušava promijeniti odnos nabolje (Reuters)

Predsjednici SAD-a i Kine, Joe Biden i Xi Jinping, sastat će se danas na historijskom imanju Filoli, južno od San Francisca, gdje će četiri sata razgovarati o bilateralnim i globalnim pitanjima, objavio je Glas Amerike (VoA), pozivajući se na neimenovane izvore.

Sastat će se na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), čiji je San Francisco domaćin, prenosi Tanjug.

Biden je izjavio da se nada da će njegov sastanak s kineskim predsjednikom vratiti američko-kineske odnose na normalan kurs, uključujući potpunu obnovu bilateralnih komunikacija.

“To uključuje mogućnost da podignemo telefon i razgovaramo jedni s drugima ako dođe do krize, da budemo u mogućnosti da se uvjerimo da naša vojska i dalje ima kontakt jedna s drugom”, rekao je on novinarima u Bijeloj kući, prenosi Anadolija.

Biden je dodao da se SAD ne pokušava odvojiti od Kine, već da pokušava promijeniti odnos nabolje.

Obustavljena vojna komunikacija

“Kineski narod je trenutno u ekonomskim problemima. Svakom građaninu u Kini treba mogućnosti da ima pristojno plaćen posao, to je i u njihovom i našem interesu. Ali, neću nastaviti održavati podršku za pozicije na kojima moramo predati sve naše poslovne tajne ako želimo investirati u Kinu”, kazao je Biden.

Peking je obustavio vojnu komunikaciju sa SAD-om i preduzeo druge mjere kao odmazdu za obaranje kineske letjelice u februaru.

Washington tvrdi da je letjelica bila dio tajnog globalnog programa nadzora, a Peking je odbacio te optužbe i tvrdi da je to bio meteorološki balon koji je sišao sa kursa.

Izvor: Agencije