Austrija kupuje sistem protuzračne odbrane dugog dometa

Premijer Karl Nehammer kaže kako je ovo prekretnica u smislu nacionalne sigurnosti te da će tim sistemom vojni kapaciteti zemlje biti podignuti na najviši nivo u historiji.

Austrija je u junu 2023. godine objavila da učestvuje u inicijativi 'Evropski nebeski štit', uspostavljenoj pod vodstvom Njemačke (Reuters)
Austrija je u junu 2023. godine objavila da učestvuje u inicijativi Evropski nebeski štit (Reuters)

Vlada Austrije odobrila je kupovinu sistema protuzračne odbrane dugog dometa u okviru inicijative Evropski nebeski štit (European Sky Shield).

Narodna partija desnog centra (OVP) i Zelena partija, koje čine Vladu, podržale su sistem protuzračne odbrane dugog dometa, kao napore za povećanje sigurnosti u zemlji nakon ruske invazije na Ukrajinu od prošle godine.

Austrija je zemlja koja zagovara princip neutralnosti, prenosi Anadolija.

Austrijska ministrica odbrane Klaudia Tanner je nakon sjednice Vlade izjavila da će se ovim korakom odbrambene sposobnosti Austrije značajno poboljšati te da prethodne vlade nisu poduzele nikakve korake u tom pogledu.

Premijer Karl Nehammer je istakao da je planirana kupovina sistema protuzračne odbrane prekretnica u smislu nacionalne sigurnosti te da će tim sistemom vojni kapaciteti Austrije biti podignuti na najviši nivo u historiji.

U inicijativi 19 evropskih država

Austrija je u junu 2023. godine objavila da učestvuje u inicijativi Evropski nebeski štit, uspostavljenoj pod vodstvom Njemačke, a kasnije je najavila da će od Njemačke kupiti sisteme protuzračne odbrane kratkog i srednjeg dometa.

Evropski nebeski štit je projekt izgradnje kopnenog integriranog evropskog sistema protuzračne odbrane koji uključuje sposobnosti protiv balističkih projektila.

Od jula 2023. godine 19 evropskih država učestvuje u inicijativi.

Inicijativu je prvobitno predložio njemački kancelar Olaf Scholz u augustu 2022. godine.

U oktobru 2022. godine je 15 evropskih država (Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Njemačka, Mađarska, Latvija, Litvanija, Nizozemskaa, Norveška, Slovačka, Slovenija, Rumunija, Velika Britanija) potpisalo deklaraciju o pristupanju inicijativi koja uključuje zajedničku nabavku sistema protuzračne odbrane.

Izvor: Agencije