Advokati žrtava iz Gaze pokrenuli slučaj protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu

Advokati kažu da su postupci Izraela protiv Palestinaca u Gazi jednaki genocidu i pozivaju Zapad da se suzdrži od poticanja zločina.

Inicijativa civilnog društva mogla bi rezultirati izdavanjem naloga za hapšenje vodećih izraelskih političara, uključujući premijera Benjamina Netanyahua (Aleks Furtula/AP)

Grupa advokata koji zastupaju palestinske žrtve izraelskih napada na Gazu podnijeli su tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), tvrdeći da su postupci Izraela jednaki zločinu genocida.

Gilles Devers, iskusni francuski advokat i zastupnik žrtava pred ICC-jom, podnio je tužbu tužitelju kao dio četveročlane delegacije u holandskom gradu Haagu u ponedjeljak.

Inicijativa civilnog društva mogla bi rezultirati izdavanjem naloga za hapšenje najviših izraelskih političara, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

“Jasno mi je da postoje kriteriji za utvrđivanje zločina genocida”, rekao je Devers za Al Jazeeru, dodajući da su slučajevi poput bivše Jugoslavije i Ruande postavili presedane.

“Dakle, ovo nije moje mišljenje, to je pravna stvarnost.”

Izrael nije pokušao sakriti obilježja genocida, tvrdi grupa, isključivanjem snabdijevanja Gaze hranom i strujom, napadima na civile i civilnu infrastrukturu i korištenjem dehumanizirajućeg govora koji ljude uspoređuje sa “životinjama”.

Grupa je također prikupila svjedočenja i iskaze palestinskih žrtava koje pravno zastupaju na sudu.

S rastućim optužbama za ozbiljne ratne zločine koji su počinjeni u Gazi, Devers je rekao da bi se vlade koje ne žele da budu proglašene saučesnicima trebale suzdržati od podržavanja Izraela.

“Vlade moraju odabrati u kojem su taboru, podržavaju li ljudska prava ili genocid. Ne mogu držati govore o međunarodnom pravu i ljudskim pravima, a zatim prihvatiti napad Izraela, a da ništa ne učine”, rekao je.

Izrael ne priznaje ICC, ali Devers je rekao da to ne čini sud neefikasnim.

Izrael ne priznaje sud

Godine 2021, ICC je presudio da ima nadležnost nad teškim zločinima počinjenim na okupiranim palestinskim teritorijima, uključujući potencijalne ratne zločine koje je počinila bilo koja strana na terenu.

Inicijativa koju predvodi Devers jedna je u nizu tužbi koje su proteklih sedmica podnesene ICC-ju.

Tri palestinske grupe za ljudska prava pozvale su 9. novembra tijelo da istraži Izrael zbog “apartheida” kao i “genocida” i izda naloge za hapšenje izraelskih čelnika.

#JusticeForGaza, još jedna inicijativa, ima za cilj okupiti različite glasove iz međunarodnog civilnog društva, političke vođe i predstavnike da podnesu peticiju sudu. Istaknuti evropski političari koji su se zalagali za prava Palestinaca, uključujući Španjolku Ioneu Belarru i Britanca Jeremyja Corbyna, nalaze se među više od 80 potpisnika te peticije.

Devers je rekao da najnovije bombardiranje Gaze predstavlja očite primjere zločina.

“Ako ICC ne poduzme ništa, onda je to kraj ICC-ja”, rekao je. “Imamo dovoljno dokaza za nalog za hapšenje gospodina Netanyahua”, rekao je Devers.

ICC je u martu izdao nalog za hapšenje zbog navodne umiješanosti ruskog predsjednika Vladimira Putina u ratne zločine u Ukrajini. Iako je Putin odbacio presudu i nije se predao jurisdikciji suda, odluka je bila simboličan trenutak i ograničila je mogućnost ruskog čelnika da putuje u inostranstvo, uključujući učestvovanje na međunarodnim forumima.

Izvor: Al Jazeera