Vojni stručnjak: Napad na Gazu u fazi ‘manevarskog rata’, napredak se mjeri u metrima

Generalmajor Fayez al-Duwairi u analizi za Al Jazeeru kaže da je okupatorska vojska namjerno ušla sa zapada u grad Gazu, suprotno uobičajenoj praksi ulaska s istoka.

Izraelska vojska (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak, generalmajor Fayez al-Duwairi, rekao je da je izraelski kopneni rat u Pojasu Gaze ušao u fazu “manevarskog ili pokretnog rata”. Ističe da je urbano ratovanje dosta skuplje za stranu koja napada, jer se vojna vozila smatraju fiksnim ciljevima. Također je istakao da se napredak u borbi mjeri metrima.

Al-Duwairi je u svojoj vojnoj analizi u programu Al Jazeere objasnio da okupatorska vojska u pokretnom ratu ulazi na nova područja i povlači se iz njih mimo svoje volje. Skrenuo je pažnju da bi vojska uskoro mogla doći do Trga Al-Saraya, udaljenog nešto više od kilometar od bolnice Al-Shifa, a to znači napredak prema dubljem ulasku u grad Gazu.

Ističe da je u ovom ratu okupatorska vojska namjerno ušla sa zapada u grad Gazu, suprotno uobičajenoj praksi ulaska s istoka, oslanjajući se na barijere za otvaranje vatre.

Al-Duwairi dodaje da je okupator “prije napredovanja, pribjegao bombardiranju ciljanog područja u žestokim napadima iz zraka, s kopna i mora kako bi područje sravnio sa zemljom. Očekivalo se da će i zgrade, koje su bile gotovo porušene, također zatvoriti ulaze u tunele”.

Međutim, kako smatra Al-Duwairi, okupatorska vojska je iznenađena žestokim otporom Brigada Al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas), i drugih frakcija otpora.

Naglasio je da treba napraviti razliku između dolaska izraelskih vojnih vozila u ta područja i preuzimanja kontrole nad istima. Objašnjava da još uvijek “nije preuzeta kontrola nad tim područjima jer se vode borbe i okršaji”. Kao argument za to je naveo izjave Al-Qassama o uništavanju vojnih vozila i tenkova na području medicinskog kompleksa Al-Shifa, Tal Al-Hawa, Beit Hanoun, Beit Lahia i drugim.

Eksplozivne naprave

Što se tiče oružja koje snage otpora uglavnom koriste u Gazi, vojni stručnjak je rekao da su u bitku uvedene inovativne eksplozivne naprave. Dijele se na dvije vrste: fabrički napravljene eksplozivne naprave ili improvizirane naprave proizvedeni na terenu, koje se u velikoj mjeri koriste protiv vojnih vozila, osoblja, na ulazima u tunele i unutar zgrada.

Improvizirane eksplozivne naprave se koriste u borbi protiv osoblja i vojnih vozila, a napravljene su od drugih eksplozivnih sredstava kao što su minobacačke granate. Rade na daljinsko upravljanje, jer se sastoji od izvora napajanja, detonatora i glavnog eksplozivnog punjenja.

S obzirom na to da okupatorska vojska pribjegava hapšenju palestinskih civila i stacionira svoja vozila ispred škola i bolnica, Al-Duwairi kaže: “Izraelske snage koriste građane kao živi štit kako bi ograničile mogućnost otpora da ih cilja.”

Vojni stručnjak je dodao da Izrael uživa zaštitu Vijeća sigurnosti UN-a, jer tri zemlje pružaju apsolutnu podršku Tel Avivu, misleći time na Ameriku, Veliku Britaniju i Francusku.

Opisao je izraelsku vojsku kao “moralno najgoru na svijetu”, a ono što se događa u Gazi nema pandana u vojnoj historiji od Aleksandra Velikog.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada