Pentagon snabdijeva Izrael granatama kalibra 155 milimetara

Zahtjev humanitarnih, vjerskih i organizacija za ljudska prava odražava sve veći pritisak s kojim se suočava Washington zbog podrške izraelskim napadima u Pojasu Gaze.

Izrael nastavlja bombardovati Gazu svim vrstama oružja (AFP)
Izrael nastavlja bombardirati Gazu svim vrstama oružja (AFP)

Nekoliko organizacija civilnog društva pozvale su administraciju američkog predsjednika Joe Bidena da prestane snabdijevati Izrael artiljerijskim granatama, što odražava sve veći pritisak s kojim se suočava Washington zbog podrške izraelskim napadima u Pojasu Gaze.

Prema onome što je objavljeno u The Washington Postu (WP), humanitarne, vjerske i organizacije za ljudska prava u SAD-u upozorile su na to da bi slanje Izraelu municije kalibra 155 milimetara prouzrokovalo još veću patnju civilima u Gazi.

U pismu ministru odbrane Lloydu Austinu, više od 30 humanitarnih, pravnih i vjerskih organizacija – uključujući organizacije Oxfam America i Amnesty International te Organizaciju za podršku civilima u ratnim područjima – izrazile su zabrinutost zbog plana Pentagona da opskrbi izraelsku vojsku granatama kalibra 155 milimetara, artiljerijskom municijom prisutnom u američkim skladištima oružja u Izraelu.

Više od 11.000 Palestinaca

“Omogućavanje izraelskoj vladi da pristupi ovoj municji u trenutnim okolnostima narušilo bi zaštitu civila, poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i kredibilitet Bidenove administracije“, navedeno je u pismu.

“Jednostavno rečeno, teško je zamisliti scenario u kojem bi se mogle koristiti visokoeksplozivne artiljerijske granate kalibra 155 milimdetara u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.”

The Washington Post u komentaru spomenutog pisma navodi da ono odražava sve veću zabrinutost javnosti zbog rata u Gazi kao i ulogu koju Amerika ima u podršci tom ratu, u kojem je – prema palestinskim vlastima – ubijeno više od 11.000 osoba, a desetine hiljada ranjeno i stotine hiljada raseljeno.

List podsjeća da, nakon napada koji je izvršio Hamas 7. oktobra, Bidenova administracija nije oklijevala pružiti vojnu pomoć Izraelu, glavnom regionalnom savezniku, kojem godišnje pripadne najviše američke vojne pomoći, i to već desetljećima.

Poslata su mu i dva američka nosača aviona, u pokušaju da se srpiječi eskalacija sukoba.

Vojna pomoć od početka Hamasovog napada uključivala je bombe malog prečnika i opremu za izradu precizno navođene municije, kao i drugu municiju.

Pogoršanje humanitarnih uslova

Američki zvaničnici obećali su obezbijediti artiljerijske granate kalibra 155 milimetara iz američkih skladišta u Izraelu, posebno namijenjenih za snabdijevanje zalihama oružja američke vojske u tom području te kako bi Washington mogao brzo naoružavati izraelske snage.

Još nije jasno – navodi list – da li su granate kalibra 155 milimetara zaista dostavljene Izraelu iz ovih skladišta, jer Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev da prokomentira ovo pitanje.

Organizacije su u pismu Austinu ukazale na značajno pogoršanje humanitarnih uslova u Gazi, gdje se stanovnici bore da nabave hranu, vodu i struju.

Također se navodi da je municija koja je dostavljena Izraelu “pogodila škole, kvartove, bolnice, skloništa i izbjegličke kampove, ubijajući, ranjavajući i raseljavajući ogroman broj civila“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada