Parlament Danske razmatra zabranu skrnavljenja Kur'ana

Ako zakon bude usvojen, počinilac bi se mogao suočiti s kaznom od dvije godine zatvora.

Nekoliko javnih skrnavljenja Kur'ana izazvao je gnjev u zemljama s većinski muslimanskim stanovništvom (Reuters)

Parlament Danske raspravlja u utorak o nacrtu zakona o zabrani spaljivanja Kur'ana, nakon što je nekoliko javnih skrnavljenja izazvao gnjev u zemljama s većinski muslimanskim stanovništvom.

Nacrt zakona ima za cilj da izmijeni krivični zakon i kriminalizira “neprikladan tretnman, javno ili s namjerom da akt postane poznat širem krugu, knjige koja ima važan vjerski značaj priznatoj vjerskoj zajednici”, napisano je na internet stranici  Parlamenta.

Počinilac bi se mogao suočiti s kaznom od dvije godine zatvora, prenosi Beta.

Od 21. jula do 24. oktobra ove godine u Danskoj su zabilježena 483 spaljivanja knjiga i zastava, prema podacima nacionalne policije.

Komisija mora proučiti prijedlog zakona

Predstavljen krajem augusta, prijedlog zakona je izmijenjen nakon što je kritiziran da ograničava slobode izražavanja i da postoje poteškoće u primjeni prve verzije.

“Prijedlog je sužen kako bi se konkretno usmjerio na neprikladan tretman svetih spisa sa značajnim vjerskim značajem”, objasnilo je Ministarstvo pravde u saopćenju krajem oktobra.

Zakon je prvobitno trebao obuhvatiti skrnavljenje svih objekata od značajnog vjerskog značaja.

Nakon prvog čitanja u Parlamentu, prijedlog zakona mora proučiti komisija, a zatim ga podnijeti na još dva čitanja prije glasanja.

Izvor: Agencije