Okupacijske snage izbrisale objavu prema kojoj su bolnice u Gazi legitimne mete

Izraelska vojska je izbrisala objavu na platformi X u kojoj optužuje Hamas da prenosi svoje ljude i oružje u kolima hitne pomoći.

Okupatorske snage su gađale kola hitne pomoći, što je dovelo do ubistva onih koji su bili u njima (AFP)

Izraelska vojska je izbrisala objavu na svom računu na engleskom jeziku na platformi X, u kojoj optužuje Islamski pokret otpora Hamas da prenosi svoje ljude i oružje u kolima hitne pomoći, smatrajući da su bolnice “teroristička infrastruktura“ i, samim tim, legitimne mete.

Okupatorska vojska je u objavi koju je podijelila u nedjelju rekla da se kola hitne pomoći koriste za prevoz pacijenata u bolnicu na liječenje, “ali što se tiče Hamasa, oni ih koriste za prevoz svojih članova i oružja kako bi ih maskirali u civile“.

Okupatorska vojska je dodala da se bolnice u Pojasu Gaze smatraju terorističkom infrastrukturom, “što je suprotno međunarodnom zakonu i čini ih legitimnim metama“.

Izbrisana objava izraelske vojske do koje je Al Jazeera došla uz pomoć Google-ovog arhivskog centra

Od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, prije 38 dana, okupacija uzima za metu medicinske centre, bolnice i kola hitne pomoći, što je ometalo dolazak jednog broja ranjenih na prelaz Refah na liječenje u Egiptu.

Ne radi 21 bolnica i 47 medicinskih centara

Također, okupatorske snage trenutno vrše opsadu medicinskog kompleksa Al-Shifa, pod izgovorom da se ispod njega nalazi glavni centar Hamasovih operacija.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf al-Qudra negirao je da su kola hitne pomoći, koja su na meti Izraela, prevozila naoružane ljude.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) rekla je da ne postoji ništa što bi potvrdilo tvrdnje izraelske vojske da se sjedište Hamasa nalazi pod bolnicom Al-Shifa.

Ministarstvo zdravstva u Gazi potvrdilo je da 21 bolnica i 47 medicinskih centara u Pojasu Gaze više ne radi, ukazujući da slična sudbina čeka i ostale bolnice ,zbog nedostatka goriva i isključenja struje.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada