Izraelski ministar podržao ‘dobrovoljnu migraciju’ Palestinaca u Gazu

Ekstremno desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich taj potez smatra ‘pravim humanitarnim rješenjem’, dok kritičari upozoravaju da je riječ o ‘etničkom čišćenju’.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar finansija Bezalel Smotrich [Ronen Zvulun/Pool]

Bezalel Smotrich, krajnje desničarski ministar finansija Izraela, kaže da je “dobrovoljna migracija” Palestinaca iz Gaze “humanitarno rješenje” situacije u opkoljenoj enklavi i regiji, što su palestinski dužnosnici nazvali “etničkim čišćenjem”.

Smotrichevi komentari uslijedili su nakon što su američki zastupnici Danny Danon, bivši izraelski ambasador pri Ujedinjenim narodima, i Ram Ben-Barak, bivši zamjenik direktora obavještajne agencije Mossad, u ponedjeljak objavili komentar u Wall Street Journalu (WSJ), u kojem predlažu preseljenje dijela stanovništva Gaze nacijama koje će ih prihvatiti.

“Pozdravljam inicijativu članova Knesseta Rama Ben-Baraka i Dannyja Danona o dobrovoljnoj migraciji Arapa iz Gaze u zemlje širom svijeta. To je humanitarno rješenje za stanovnike Gaze i cijelu regiju”, napisao je Smotrich na Facebooku.

‘Okončati patnju i bol Jevreja i Arapa’

“Malo područje poput Pojasa Gaze, koje je tako gusto naseljeno, bez prirodnih resursa i nezavisnih izvora egzistencije, nema šanse da opstane dugoročno. Zemlje širom svijeta koje im stvarno žele najbolje mogu ih prihvatiti, uz podršku i izdašnu finansijsku pomoć međunarodne zajednice, što će okončati patnju i bol Jevreja i Arapa.”

“Država Izrael više neće prihvatiti postojanje nezavisnog entiteta u Gazi”, dodao je.

U odgovoru na njegove komentare, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative Mustafa Barghouti napisao je na društvenoj mreži X da je ministar “pokazao stvarnu politiku i namjere izraelske vlade”.

“Netanyahu je na početku izraelskog rata protiv Gaze rekao da svi stanovnici Gaze moraju napustiti svoje domove. Etničko čišćenje je ratni zločin, a provodi se bombardiranjem nezaštićenog civilnog stanovništva”, napisao je.

Navodno je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije lobirao kod evropskih čelnika da mu pomognu da uvjeri egipatskog predsjednika da prihvati izbjeglice iz Gaze.

Izraelsko Ministarstvo obavještajnih poslova također je predložilo “evakuaciju” svih Palestinaca iz Gaze u Egipat.

Smotrich je u martu rekao da je palestinski narod “izum” prošlog stoljeća, nakon čega su palestinski dužnosnici poručili da su njegovi komentari dokaz “rasističkog” narativa izraelske krajnje desničarske vlade.

Trajno raseljavanje je ratni zločin

Danon i Ben-Barak su u članku objavljenom u ponedjeljak naveli da je Evropa kroz historiju pomagala izbjeglicama koje bježe od sukoba te da bi, na osnovu tog primjera, “zemlje širom svijeta trebale ponuditi utočište stanovncima Gaze”.

“Zemlje to mogu osigurati dobro struktuiranim i međunarodno koordiniranim programima preseljenja”, napisali su.

Većina Palestinaca protjerana je iz svojih domova 1948. godine, tokom stvaranja države Izrael – u događaju koji Palestinci nazivaju Nakba, ili “katastrofa”.

Većinu današnjih stanovnika Gaze čine djeca ili unuci Palestinaca raseljenih tokom Nakbe.

Sada im prijeti ponovno trajno raseljavanje, što je, prema međunarodnom pravu, ratni zločin.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada