Finska optužuje Rusiju da gomila tražioce azila na granici

Ne radi se o broju tražitelja azila, već o nacionalnoj sigurnosti Finske i promjeni u aktivnostima Rusije, rekao je ministar finansija Riika Purra.

Finski graničari na graničnom prelazu Vaalimaa između Finske i Rusije u Virolahtiju, 30. septembra 2022. (Reuters)
Finski graničari na graničnom prelazu Vaalimaa između Finske i Rusije u Virolahtiju, 30. septembra 2022. (Reuters)

Finska je u utorak optužila Rusiju da dovodi tražioce azila na njenu granicu i poručila da će poduzeti neophodne mjere da spriječi masovni priliv ljudi i zaštiti svoju nacionalnu sigurnost.

Premijer Petteri Orpo izjavio je na konferenciji za novinare da je Rusija promijenila praksu dopuštajući ljudima pristup granici bez neophodnih putnih isprava.

“Jasno je da se tim ljudima pomaže i da ih graničari također prate ili prevoze do granice”, rekao je Orpo, iz finske konzervativne Nacionalne koalicione stranke.

Iako je još uvijek mali, broj dolazaka iz Rusije ove sedmice je skočio, podaci su finske granične straže.

Granica duga 1.340 kilometara

Šezdesetak tražilaca azila došlo je preko Rusije od ponedjeljka ujutru, saopćile su vlasti.

Finska je prošle godine usvojila zakon koji omogućava njenom graničnom tijelu da izuzetno prestane primati zahtjeve za azil na određenim prelazima u slučaju da nordijska zemlja postane meta masovne imigracije koju je orkestrirala druga država, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Članica NATO-a, Finska, dijeli granicu od 1.340 kilometara s Rusijom, koja također služi kao vanjska granica Evropske unije.

“Poruka nas u Vladi je jasna u tome da želimo osigurati sigurnost naše istočne granice”, kazao je Orpo.

U planu zatvaranje nekih prelaza

Finsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremit će prijedlog koji bi zvaničnicima mogao omogućiti ograničavanje graničnog saobraćaja ili zatvaranje nekih prelaza, rekao je ranije ministar unutrašnjih poslova Mari Rantanen.

Ruska Savezna služba bezbjednosti (FSB), koja je zadužena za sigurnost ruskih granica, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

“Ne radi se o broju tražitelja azila, već o nacionalnoj sigurnosti Finske i promjeni u aktivnostima Rusije”, navodi ministar finansija Riika Purra u objavi na platformi X.

Rantanen i Purra pripadaju finskoj antimigrantskoj Finskoj stranci, drugoj po veličini stranci u Orpovoj koaliciji.

Izvor: Agencije