Ekspert: Izrael će učiniti ustupke u ratu protiv Hamasa

Jasno je da Hamas i dalje ima vodstvo i kontrolu te da je u stanju donositi odluke, što znači da je otpor efikasan, kaže general-major Fayez al-Duwari.

Prisustvo izraelskih borbenih vozila na određenom teritoriju ne znači njegovu kontrolu nad tim teritorijem (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, izjavio je da će Izrael u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze učiniti određene ustupke.

U vojnoj analizi za Al Jezeeru pojasnio je da se trenutno vodi “bitka za grickanje prstiju“, da će Izrael učiniti ustupke i na ekonomskom i na političkom nivou pod pritiskom međunarodne zajednice, “makar kada je riječ o zapadnom mostu do Tel Aviva”.

Pohvalio je obraćanje Abu Ubaide, glasnogovornika Brigada al-Qassam, vojnog krila Hamasa, kada je rekao da su Brigade uništile 20 izraelskih borbenih vozila u roku od 48 sati, što znači da je uništeno njih 10 za jedan dan, opisujući to kao veliku razliku u omjeru snaga.

‘Budućnost pripada meni, a ne tebi’

Također je pohvalio zahtjeve Brigada al-Qassam u tekućim pregovorima o razmjeni, posebno humanu dimenziju ispoljenu kroz petodnevno primirje kako bi pomoć stigla do različitih mjesta u Pojasu Gaze.

Najjača poruka, smatra Al-Duwairi, bila je ona izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, u kojoj je rekao da su izraelski lideri prije njega – poput Yitzhaka Shamira, Yitzhaka Rabina i Ariela Sharona – “bili jači od tebe, ali nisu uspjeli eliminirati Hamas, tako da budućnost pripada meni, a ne tebi”.

Komentirajući implikacije o Al-Qassamovom bombardiranju Tel Aviva nakon 38 dana rata i intenzivnog zračnog bombardiranja, Al-Duwairi kaže da to znači da je otpor u stanju raditi ono što želi i kada želi.

“Jasno je da Hamas i dalje ima vodstvo i kontrolu te da je u stanju donositi odluke, što znači da je otpor efikasan i još uvijek se dobro drži“, dodao je.

Nije pridavao značaj pokušaju Izraela da kontrolira bilo koje mjesto unutar Pojasa Gaze te je istakao da medicinski kompleks Al-Shifa nije grad Gaza, hvaleći desetke hiljada boraca koji su se sukobili s državom koja posjeduje stotine hiljada vojnika, rezervne snage, savremeno oružje, opremu i municiju.

Naglasio je da je ovo što se dešava iscrpljujuće, Brigade al-Qassam moraju pametno voditi bitku i sačuvati zalihe projektila različitog dometa, protutenkovskih projektila i mitraljeza, jer je Tel Aviv najavio dug rat, što znači da može trajati mjesecima i godinama.

‘Gađati vrh tenka, kako bi municija planula’

U komentaru jednog prizora koji su izvele Brigade al-Qassam, Al-Duwairi je rekao da bi gađanje u “gusjenice” tenka granatom “Al-Yasin 105” onesposobilo oklopno vozilo, ali ne bi uzrokovalo veliki plamen vatre.

To bi se desilo ako bi se gađao vrh tenka, jer bi municija u njemu planula.

Ponovio je stav da prisustvo izraelskih borbenih vozila na određenom teritoriju “ne znači njegovu kontrolu nad tim teritorijem”, jer je ovdje riječ o mobilnim bitkama, u kojima ne postoje linije kontakta.

Izjavu glasnogovornika izraelske vojske Daniela Hagarija o postojanju tunela ispod bolnice Al-Rantisi i mitraljeza u njoj Al-Duwairi je opisao kao “naivnu predstavu”.

Izvor: Al Jazeera