Austin: Zemlje UN-a zabrinute da Kina i Rusija pomažu Sjevernoj Koreji

Američki ministar odbrane je razgovarao s ministrima odbrane 17 zemalja koje čine Komandu UN-a, tijelo koje nadgleda primirje, na sastanku u Južnoj Koreji.

Shin i Austin su se složili da će revidirati bilateralni dogovor o sigurnosti koji je usmjeren na suzbijanje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji
Shin i Austin su se složili da će revidirati bilateralni dogovor o sigurnosti koji je usmjeren na suzbijanje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji (EPA)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin kazao je da su zemlje članice UN-a koje provode korejsko primirje zabrinute da Kina i Rusija pomažu Sjevernoj Koreji u povećanju svojih vojnih sposobnosti tako što omogućavaju Pjongjangu da izbjegne sankcije UN-a.

Austin je razgovarao s ministrima odbrane 17 zemalja koje čine Komandu UN-a (UNC), tijelo koje nadgleda primirje, na sastanku u Južnoj Koreji, prenosi Hina.

“Duboko smo zabrinuti da NRK i Rusija pomažu DNRK da poveća svoje sposobnosti tako što joj omogućavaju da izbjegne sankcije Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Austin, referirajući se na Narodnu Republiku Kinu te Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, što je službeno ime Sjeverne Koreje.

“Zabrinuti smo i nedavnim porastom u vojnoj saradnji između Rusije i DNRK”, kazao je.

Washington je optužio Sjevernu Koreju da opskrbljuje Rusiju vojnom opremom za rat s Ukrajinom, a Moskvu da pruža tehničku vojnu podršku Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja i Rusija negirale su poslovanje oružjem, no čelnici tih država obavezali su se na bliskiju vojnu saradnju na sastanku u septembru na samom istoku Rusije.

Kina, najbliži saradnik Sjeverne Koreje, kazala je da se pridržava međunarodnih obaveza.

‘Američko oružje za sukob’

UNC bi u utorak trebao obnoviti zakletvu da će odgovoriti na bilo kakvu agresiju Sjeverne Koreje, te prihvatiti zajedničku izjavu o ujedinjenom odgovoru u slučaju “ispada” na Korejskom poluotoku, poručio je ministar odbrane Južne Koreje.

Ministar odbrane Shin Won-sik kazao je da je Pjongjang upozoren da ne povlači nikakve agresivne poteze, ističući da je, za razliku od 1950, kad je Korejski rat izbio, Sjeverna Koreja sada članica Ujedinjenih nacija.

“Ako Sjeverna Koreja ikad ponovno napadne Južnu, to će biti kontradiktorno, jer bi to značilo da je članica UN-a napala Komandu UN-a”, kazao je Shin na sastanku. “Ako zemlje koje su podržavale Sjevernu Koreju tokom Korejskog rata ponovo pokušaju pomoći, te će zemlje zajedno sa Sjevernom Korejom biti kažnjene od strane međunarodne zajednice.”

Kina i Sovjetski savez podržale su Sjevernu Koreju u borbi protiv zemalja članica UN-a s SAD-om na čelu. Kina i Sjeverna Koreja sudionici su primirja s UNC-om.

Sedamnaest zemalja članica UNC-a, među kojima se nalazi SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Turska, slale su vojnike i dostavljale medicinsku pomoć tokom Korejskog rata od 1950. do 1953.

UNC, koji je osnovan 1950, imao je zadatak obnoviti mir i provesti primirje te biti kanal za komunikaciju sa Sjevernom Korejom.

Vodi ga komandant američke vojske sa sjedištem u Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak UNC prozvala “američkim oružjem za sukob” koji nema nikakve veze s UN-om, te “nezakonitom ratnom organizacijom” koju treba raspustiti ako se želi spriječiti novi rat na Korejskom poluotoku.

U ponedjeljak, Austin i Shin su se složili da će revidirati bilateralni dogovor o sigurnosti koji je usmjeren na suzbijanje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji.

Ministri odbrane također su se složili da će pojačati zajedničke vježbe te sarađivati s Japanom kako bi mogli suzbiti i bolje se pripremiti za bilo kakav napad Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada