U četvrtak se očekuje potpuni prekid komunikacijskih usluga u Gazi

Od izbijanja rata, 7. oktobra, do prošle sedmice Izrael je tri puta prekidao telekomunikacijske i internetske usluge u Gazi na periode od 12 do 48 sati prije nego što ih je ponovno uspostavio.

Gaza se suočava s velikom nestašicom goriva zbog izraelskog rata (Reuters)
Gaza se suočava s velikom nestašicom goriva zbog izraelskog rata (Reuters)

Palestinsko Ministarstvo komunikacija i informacionih tehnologija saopćilo je da će komunikacijske usluge u Pojasu Gaze u četvrtak, 16. novembra, biti potpuno obustavljene zbog nedostatka goriva.

Palestinski ministar komunikacija Ishaq Sidr izdao je ovo saopćenje na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i čelnici telekomunikacijskih kompanija na palestinskom tržištu.

Palestinski ministar je rekao da će “komunikacijske usluge [fiksne i mobilne telefonske usluge i internet] biti potpuno obustavljene u Pojasu Gaze u četvrtak, zbog nedostatka goriva potrebnog za rad centrala i međunarodnih linija”, te da će obustava uključivati preostale komunikacijske linije koje su u funkciji.

Sidr je istaknuo da je oko 65 posto komunikacijskih linija bilo bombardirano u trenutnom ratu, a preostali dio je radio do njegovog obraćanja.

‘Nekoliko izvora energije’

Izjavio je kako očekuju da će do četvrtka i taj dio prestati s radom.

Abdel Majeed Melhem, izvršni direktor palestinske telekomunikacijske kompanije Paltel Group, rekao je za Anadoliju kako “centrale i tornjevi telekomunikacijskih kompanija u Pojasu Gaze rade putem nekoliko izvora energije”.

Melhem je objasnio da je primarni izvor energije direktni električni vod iz Elektroprivrede u Gazi, koji nije bio aktivan mjesec dana zbog nedostataka goriva, a u slučaju prekida se oslanja na solarnu energiju.

U slučaju da dođe do kvara u napajanju solarnom energijom, dolazi do automatskog prebacivanja na električni generator spojen na rezervoar goriva.

Ako nestane prethodnih opcije, dolazi do automatskog prebacivanja na baterije za pohranu energije UPS, dodao je.

Baterije imaju energiju za 24 sata

Do sljedeće srijede očekujemo automatsko aktiviranje baterija za pohranu energije na stanicama i centralama telekomunikacijskih kompanija u Gazi, koje imaju dovoljno energije za 24 sata, nakon što su ostale energetske opcije iscrpljene, pojasnio je Melhem.

Od izbijanja rata, 7. oktobra, do prošle sedmice Izrael je tri puta prekidao telekomunikacijske i internetske usluge u Gazi na periode od 12 do 48 sati prije nego što ih je ponovno uspostavio.

Izraelska vojska već 38 dana vodi razorni rat protiv Gaze, u kojem je ubijeno više od 11.100 osoba, među kojima je više od 8.000 žena i djece, uz više od 28.000 ranjenih, prema informacijama koje su objavili službeni palestinski izvori u subotu navečer.

Izvor: Agencije