Sullivan: Biden želi obnoviti vojne veze sa Kinom

Nacionalni savjetnik za sigurnost kazao je da bi vojne veze mogle da se obnove na svakom nivou, od visokih vojnih lidera, do taktičkog operativnog nivoa.

Biden će se sa Xijem sresti prvi put ove godine u srijedu, tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita o saradnji u San Franciscu (EPA)

Američki predsjednik Joseph Biden želi da obnovi vojne kontakte i veze sa Kinom, saopštio je nacionalni savjetnik za sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan, nekoliko dana uoči susreta Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Biden će se sa Xijem sresti prvi put ove godine u srijedu, tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog samita o saradnji u San Franciscu, prenosi Reuters.

Ovo će biti tek drugi susret dvojice lidera otkako je Biden preuzeo predsjedničku funkciju u januaru 2021. godine.

“Predsjednik je odlučan da vidi obnavljanje vojnih veza, jer vjeruje da je to u nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a. Potrebne su nam te linije komunikacije, tako da ne dođe do pogrešnih proračuna ili nesporazuma”, rekao je Sullivan za CBS.

Kazao je da bi vojne veze i kontakti mogli da se obnove na svakom nivou, od visokih vojnih lidera, do taktičkog operativnog nivoa, u oblastima na moru i zrakoplovstvu u regiji Indo-Pacifika.

‘Kinezi prekinuli veze’

Sullivan je za CNN rekao da će Biden pokušati da načini napredak po pitanju vojnih veza tokom susreta sa Xijem, ali je odbio da iznese više detalja.

“Kinezi su, praktično, prekinuli te komunikacijske veze. Predsjednik Biden želi da ih obnovi. To je jedna od glavnih tema”, rekao je.

Tokom susreta, očekuje se da će Biden i Xi razgovarati o brojnim svjetskim temama, od rata Izraela i Hamasa, ruskog napada na Ukrajinu, veze Sjeverne Koreje sa Rusijom, Tajvana, Indo-Paficika, ljudskih prava, proizvodnje fentanila, do vještačkih inteligencija, poštene trgovine i ekonomskim odnosima, rekao je visoki američki zvaničnik.

Izvor: Agencije