Scholz: Dijalog s Putinom je potreban, spreman sam ga nastaviti

Njemački kancelar kaže kako je ruski predsjednik planirao ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini u roku od dvije sedmice, a to nije uspjelo.

Napad Rusije na Ukrajinu je povratak imperijalizma u Evropu, kazao je Olaf Scholz (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako je dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom potreban i da će ga on nastaviti.

“Danas, u ovoj situaciji, potrebno je razgovarati s njim iznova i iznova. Radio sam to u prošlosti i činit ću to ponovo u budućnosti. Ali, za razgovore između Ukrajine i Rusije potreban je odlučan korak ruske strane, a to znači povlačenje trupa. Za to Vladimir Putin očigledno još nije spreman”, rekao je za njemački list Heilbronner Stimme, prenosi Tanjug.

Njemački kancelar je kazao da je Putin planirao da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini u roku od dvije sedmice, a to nije uspjelo.

Nastavlja se isporuka oružja

“Ukrajina je, također, vratila mnogo teritorije. Rusija mora biti primorana da odstupi”, rekao je Scholz.

Na pitanje da li rat Izraela u Gazi stavlja agresiju Rusije u drugi plan i koliko dugo će Njemačka nastaviti isporučivati oružje Ukrajini, kazao je da će to činiti koliko bude bilo potrebno.

“Napad Rusije na Ukrajinu je povratak imperijalizma u Evropu. Zato je ovo prekretnica i isporuke naoružanja su na dnevnom redu koliko god je potrebno”, istakao je Scholz.

Izvor: Agencije