Palestinac direktno prenosio zlostavljanje izraelskih snaga pred djecom

Iyad Banat pojavio se u direktnom prenosu na svom računu na platformi jedne društvene mreže kada su izraelski vojnici upali u njegovu kuću u gradu Hebronu, na Zapadnoj obali.

U snimku se čuje vrisak kćerke Iyada Banata, koja je zvala upomoć i tražila da vojnici prestanu maltretirati njenog oca (Screenshot)

Palestinski državljanin Iyad Banat dokumentirao je trenutak kada su ga izraelske okupacijske snage pretukle pred porodicom prije nego što su ga uhapsili u njegovoj kući u gradu Hebronu, na Zapadnoj obali.

Banat se pojavio u direktnom prenosu na svom računu na platformi TikTok kada su izraelski vojnici upali u njegovu kuću i napali ga, udarajući ga nogama i kundacima pušaka čim su ušli.

Na video isječku se vidi da Banat nije bio naoružan dok je čekao na otvorenim vratima svoje kuće i da se nije opirao vojnicima, ali uprkos tome, vojnici su ga maltretirali pred porodicom.

U snimku se čuje vrisak njegove kćerke, koja je zvala upomoć i tražila da vojnici prestanu maltretirati njenog oca.

‘Čiko, zar ti nemaš djece?’

Kada ju je jedan od vojnika prekorio i naredio da šuti, uperivši pušku u nju, djevojčica je kroz plač upitala: “Čiko, zar ti nemaš djece?“

Aktivisti na društvenim mrežama su u velikoj mjeri objavljivali video na kojem se vidi kako izraelske snage maltretiraju Banata pred njegovom porodicom prije nego što su ga s lisicima na rukama odveli iz kuće, a još uvijek se ne zna šta će biti s njim.

Palestinski klub zatvorenika je u više navrata potvrdio da izraelska vojska zlostavlja palestinske zatvorenike tokom hapšenja i prebacivanja u pritvorske centre.

Izvori pokazuju da je izraelska okupacija uhapsila 2.470 Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

Izvor: Al Jazeera i agencije