Izraelsko ciljanje hitnih službi prijeti masovnim pogubljenjima

Euromediteranski opservatorij za ljudska prava je pozvao Ujedinjene narode i strane međunarodne zajednice da izvrše odlučujući pritisak na Izrael.

Ranije je objavljeno da je 21 od 35 bolnica te 47 domova zdravlja u Pojasu Gaze van funkcije (AFP)

Euromediteranski opservatorij za ljudska prava (Euro-Med Human Rights Monitor) saopćio je da Izrael namjerno zaustavlja sve hitne službe u Gazi, što “prijeti masovnim pogubljenjima civila, uskraćujući im mogućnost bijega”.

Opservatorij je pozvao Ujedinjene narode i strane međunarodne zajednice da izvrše odlučujući pritisak na Izrael, okupatorsku silu, da odmah dozvoli opskrbu Gaze gorivom i strujom te ispuni obavezu zaštite civila u cijelom Pojasu.

Naveo je da bi nastavak zabrane uvoza goriva od izraelskih vlasti u Gazu, bilo preko njihove teritorije ili Egipta, imao za cilj namjerno zaustavljanje svih hitnih službi, prenosi Anadolija.

Zabrana uvoza goriva za rad generatora

Napomenuo je da je prošao cijeli mjesec od kako je Izrael potpuno blokirao opskrbu Pojasa Gaze električnom energijom i od kako su iscrpljene rezerve goriva potrebne za jedinu elektranu u Pojasu.

Izrael je od 7. oktobra uveo zabranu uvoza goriva, koje je prijeko potrebno za rad generatora i opreme za spašavanje života.

Ranije je objavljeno da je 21 od 35 bolnica te 47 domova zdravlja u Pojasu Gaze van funkcije zbog izloženosti izraelskim zračnim i artiljerijskim napadima te zbog nedostatka goriva potrebnog za rad njihovih generatora.

U proteklim satima objavljeno je da su prestale s radom bolnica Al-Shifa, najveća u Pojasu Gaze, zatim bolnica Al-Quds, koja je povezana sa Palestinskim Crvenim polumjesecom (PRCS), te Indonezijska bolnica, što znači da je u funkciji jedino bolnica Al-Ahli u gradu Gazi.

Opservatorij je naveo da sedam od 18 vozila hitne pomoći Palestinskog Crvenog polumjeseca i dalje rade, ali im prijeti potpuna obustava rada u narednim satima zbog nestanka goriva te su bombardirana 53 vladina vozila hitne pomoći.

Uz to, spasilačke ekipe i ekipe civilne zaštite suočavaju se s velikim poteškoćama zbog višestrukih izraelskih napada, koji su usmrtili njih 18 i ranili desetke drugih spasioca.

Produbljivanje humanitarne katastrofe

Opservatorij je potvrdio da bi potpuni prekid komunikacija i interneta u Pojasu Gaze, zbog nestanka goriva potrebnog za rad agregata koji napajaju mrežne stanice, značio produbljivanje humanitarne katastrofe zbog prekida komunikacije sa službama hitne pomoći i spasilačkim ekipama.

Izrael namjerno nastavlja ubijati palestinske civile tako što im onemogućava da potraže pomoć ili se prebace u zdravstvenu ustanovu, prekida njihovu komunikaciju sa svim mogućim oblicima hitnih službi, istovremeno intenzivirajući zračno i artiljerijsko bombardiranje i kopnene napade.

Opservatorij za ljudska prava naglasio je da međunarodno pravo koje se odnosi na ratove i sukobe zahtijeva od sukobljenih strana da osiguraju zaštitu humanitarnih i zdravstvenih radnika i njihovih objekata ne ograničavajući njihov rad na bilo koji način.

Izvor: Agencije