Izraelski mediji: Hamas je pametniji od nas, pregovori nisu laki

Izraelski ‘Channel 12’ prenio je žestoku raspravu između zvaničnika stranke Likud i Izraelca je čija porodica u zatočeništvu Hamasa.

Supruga i troje djece Avitai Brodetsa zatočeni su u Pojasu Gaze (Screenshot)

Pitanje izraelskih zatočenika koje Hamas drži u Pojasu Gaze i dalje dominira u raspravama zvaničnika i analitičara u izraelskim medijima.

Izraelski Channel 12 prenio je žestoku raspravu između zvaničnika stranke Likud i Izraelca čija je porodica u zatočeništvu Hamasa.

Avitai Brodets, čija su supruga i troje djece zatočeni u Pojasu Gaze, ušao je u žestoku raspravu s Boazom Bismuthom, članom Komiteta za vanjske poslove i sigurnost Likuda, rekavši mu da se zatočenici Hamasa nisu vratili.

“Pa, o kojoj pobjedi govorite?”, upitao je on.

‘Šta znači eliminirati Hamas?’

“Vojska, ministar sigurnosti i premijer Benjamin Netanyahu me nisu branili 7. oktobra”, kazao je, misleći na bolan udarac koji je Izrael dobio od palestinskog otpora tokom napada “Potop Al-Aksa”.

“Problem nije u Hamasu, već u vojsci koja me nije branila… Izraelska vojska je zatajila i Hamas je to shvatio. Bio je pametniji od nas, pa je izvršio briljantan napad”, rekao je Brodets.

Nakon što je član Likuda izjavio da je cilj rata koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze “eliminirati pokret Hamas i spriječiti ga da vlada teritorijom”, Brodets mu je odgovorio: “Vi ne živite u realnosti kada prijetite Hamasu”.

“Šta znači eliminirati ga? To ponavljate već 20 godina“, dodao je.

Neki analitičari su se fokusirali na tekuće pregovore u vezi s izraelskim zatočenicima koje drže palestinske frakcije u Gazi.

Rezervni general Nadav Badan, bivši komandant Centralnog distrikta, o prilici za oslobađanje zatočenika rekao je kako bi “njihovo neoslobađanje bilo greška”.

“ukoliko bi donosioci odluka u Izraelu imali konkretnu priliku za oslobađanje, njome bi se moralo ozbiljno pozabaviti”, kazao je.

‘S Jabariem se moglo pregovarati’

Ilan Segev, viši službenik bivšeg šefa izraelske službe za unutrašnju sigurnost (Shin Bet), rekao je kako “ne možemo dozvoliti da ne oslobodimo zarobljenog vojnika čak i ako je cijena za to velika”.

Priznao je da pregovori s Hamasom nisu laki, ističući da postoji jedna razlika između dogovora u vezi s Giladom Shalitom i ovoga danas.

Rekao je da je u slučaju Shalita druga strana bio Hamas, a pregovarač je bio Ahmed Jabari, s kojim se moglo pregovarati preko Egipćana.

Shalitovo oslobađanje bilo je u zamjenu za oslobađanje 1.027 palestinskih zatvorenika.

Izvor: Al Jazeera