Gotovo 90 izraelskih vojnih vozila nestalo u Gazi tokom pet dana

Satelitski snimci do kojih je došla Al Jazeera pokazuju smanjenje broja izraelskih tenkova i vojnih vozila koji su 8. novembra prodrli u Pojas Gaze.

Izraelska vojska nastavila je s napadima na Gazu (EPA)

Satelitski snimci do kojih je došla Al Jazeera pokazuju smanjenje broja izraelskih tenkova i vojnih vozila koji su 8. novembra prodrli u Pojas Gaze u odnosu na 3. novembar.

Prema analizi, broj izraelskih vojnih vozila na sjeverozapadu Gaze 8. novembra je pao na 295, nakon što je 3. novembra iznosio 383.

Prema vojnom i strateškom ekspertu, general-majoru Fayezu Al-Duwairiju, to znači nestanak 88 vozila.

Isključio je njihovo povlačenje iz borbe, jer je to van vojne logike, preferirajući da su uništena, onesposobljena i isključena iz borbe.

‘Ne postoji siguran ni kvadratni metar’

Al-Duwairi je podsjetio na riječi Abu Ubaide, vojnog glasnogovornika Brigada Al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, koji je izjavio da su borci Al-Qassama uništili ukupno 136 vojnih vozila i tenkova na svim tačkama izraelskog prodiranja, a ne samo na sjeverozapadnom frontu Pojasa Gaze, što dodatno potvrđuje tačnost njegovih riječi i brojeva kojima operira.

Pojasnio je da u Gazu prodiru tri tipa izraelskih vojnih vozila, mislivši na tenk Merkava, koji prevozi devet do deset ljudi, oklopni transporter Namer, koji prevozi 11 ljudi, dok buldožer prevozi dvije osobe, što znači da je prosjek stradalih u svakom pogođenom vozilu pet vojnika.

Što se tiče dešavanja na terenu, Al-Duwairi je naglasio da je cijela Gaza pod vatrom, budući da se bombardiranje proteže od najsjevernije tačke Rafaha, te “ne postoji kvadratni metar koji se može nazvati sigurnim mjestom”, ali se može reći da je sjeverni Pojas Gaze područje kopnenih operacija, dok je jug izložen zračnom bombardiranju.

Istakao je da u posljednja dva dana nije bilo promjena na linijama dodirivanja, nakon što su izraelski tenkovi došli na udaljenost 900 metara od bolničkog trga, ističući da su borbe u toku na cijeloj dužini ovog fronta.

‘Crna i obmanjujuća preventivna propaganda’

Naglasio je da je medicinski kompleks Al-Shifa postao simbol, jer razotkriva razmjere zločina i masakra koje je počinila izraelska ratna mašinerija, “pa se mora ućutkati i zauzeti”, nakon što je postao alternativna vladina administracija nakon izraelske agresije na Gazu.

Očekuje da će izraelska okupaciona vojska pribjeći crnoj i obmanjujućoj preventivnoj propagandi, tako što će civilima dijeliti flaše vode ili nositi ranjene Palestince i fotografirati ih, u pokušaju da “opere sramotu koja je ukaljala njen ugled”, jer je postala najveći moralni gubitnik na svijetu.

Izvor: Al Jazeera