Ekspert: Čekaju se udarne Al-Qassamove snage, Izrael neće poraziti Hamas

Vojni i strateški stručnjak , general Fayez Al-Duwairi, u analizi za Al Jazeeru je objasnio da Hamasove elitne snage u gradu Gaza još nisu ušle u borbu.

Brigade Al-Qassam imaju 12 bataljona (EPA)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, izjavio je da je 70 posto ukupnih snaga Brigada Al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, u potpunosti ili djelimično angažirano u obračunu s okupacionom vojskom koja prodire iz nekoliko pravaca na sjeveru Pojasa Gaze.

U vojnoj analizi je za Al Jazeeru objasnio da elitne snage u gradu Gaza još nisu ušle u borbu, mislivši na brigade Shuja'iya i Al-Tuffah, koje su rezervni sastav Brigada Al-Qassam, koje, uz brigade Tal Al-Zaatar i Jabalia Al-Balad, još nisu uzele učešće u kopnenim operacijama.

Vojni ekspert je istakao da su brigade Shuja'iya i Al-Tuffah odgovorne za hvatanje izraelskog vojnika Shaul Aarona u agresiji na Gazu 2014. godine, kad su se snažno suprotstavile brigadi Golani, koja se smatra najelitnijom brigadom okupacione vojske.

Svaka regija ima svoj bataljon

Al-Duwairi je naglasio da su snage Al-Qassama i ostale frakcije otpora u Gazi i dalje kohezivne i izvrsno obavljaju svoju ulogu i nakon 15 dana kopnene ofanzive Izraela, uprkos bolu, razaranju i opsadi.

Naglasio je da se snage otpora dobro drže i da imaju inicijativu na terenu te dodaje da okupaciona vojska i njeno vodstvo neće moći pobijediti ili eliminirati Hamas.

Al-Duwairi je istakao da su Brigade Al-Qassam podijeljene u brigade i bataljone, a struktura bataljona varira od lokacije do lokacije, te ističe da su snage Al-Qassam strukturirane na geografskoj osnovi.

Pojas Gaze podijeljen je na regije i svaka ima svoj bataljon, a ponekad i brigadu, no te strukture “ne odgovaraju vojnim svjetskim standardima” te su specifične za Gazu.

Brigade Al-Qassam imaju 12 bataljona, bez obzira na broj boraca u njima i sastav – prema Al-Duwairiju – od kojih su neki u potpunosti uključeni u borbu i imaju značajnu ulogu u vojnim okršajima s okupacionim snagama koje napadaju sa sjevera i juga, dok je drugi dio samo djelomično uključen.

Bataljoni koji su u potpunosti angažirani od 15 dana kopnene operacije su Al-Shati, Tal al-Hawa, Gharb Jabalia-Beit Lahia i Beit Hanoun.

Prema Al-Duwairiju, ove brigade su ekvivalentne 35 posto ukupnih snaga Al-Qassama, imaju dobru borbenu gotovost, vodstvo i prednost na terenu te sprečavaju okupacione snage da postignu bilo kakvo postignuće.

Visoka borbena sposobnost

Što se djelimično angažiranih brigada tiče, prema riječima vojnog stručnjaka, one su Sheikh Radwan, Zaytoun, Jabalia i Beit Lahia, koje, kako ističe, imaju visoku borbenu sposobnost i koje su sa 30 do 50 posto od ukupne snage uključene u borbe s okupacijskom vojskom.

Al-Duwairi je istakao da postoji strateška rezerva u Brigadama Al-Qassam, koju predstavljaju brigada Rafah, brigada Khan Yunis i brigada Al-Wusta, koja je podijeljena na Deir Al-Balah, Al-Nuseirat, Al-Bureij i Al-Maghazi.

Napomenuo je da ove brigade čine 30 posto ukupnih snaga Brigada Al-Qassam, što je u skladu s vojnim konceptom po kojem rezervni sastav mora imati 30 posto od ukupnog broja borbenih snaga.

Izvor: Al Jazeera