Britanska ministrica smijenjena zbog komentara o propalestinskim protestima

Braverman se suočila s kritikama nakon što je propalestinske demonstrante nazvala ‘učesnicima marša mržnje’ i optužila policiju da je popustljiva prema njima.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman (Reuters)

Britanski premijer Rishi Sunak smijenio je ministricu unutrašnjih poslova Suellu Braverman, koja je izazvala bijes zbog optužbi da je policija previše popustljiva prema propalestinskim demonstrantima.

Vlada je u ponedjeljak saopćila da je Braverman već napustila posao.

Nakon što je smijenjena, Braverman je rekla da joj je “najveća čast u životu bila služiti na funkciji ministrice unutrašnjih poslova”.

“Uskoro ću moći reći nešto više”, rekla je.

Još uvijek nije poznato ko će zamijeniti Bravermana, koja je na tu poziciju imenovana 25. oktobra 2022. godine, kada je Sunak postao premijer.

Braverman se suočila s kritikama nakon što je propalestinske demonstrante opisala kao “učesnike marša mržnje” i optužila policiju za dvostruke standarde.

“Ne vjerujem da su ovi marševi samo vapaj za pomoć Gazi”, napisala je Braverman u članku koji je objavio list Times.

“Oni prikazuju primat određenih grupa, posebno islamista, a nešto slično smo navikli gledati u Sjevernoj Irskoj. Na Ulster također uznemirujuće podsjećaju izvještaji da su neki od organizatora subotnjeg marša povezani s terorističkim grupama, uključujući Hamas”, navela je, optužujući policiju da je popustljivija prema propalestinskim demonstracijama i tvrdeći da se desničarski i nacionalistički demonstranti tretiraju drugačije.

Oštre kritike

Njeni komentari izazvali su oštre kritike, uključujući opozicione političare i aktiviste.

“Suella Braverman je izvan kontrole,” napisala je Yvette Cooper, iz glavne opozicione Laburističke stranke, na platformi X. “Njen članak krajnje je neodgovoran, opasan pokušaj potkopavanja poštovanja prema policiji u osjetljivom trenutku, uništavanja operativne nezavisnosti i rasplamsavanja napetosti u zajednici. Nijedan drugi ministar unutrašnjih poslova bilo koje stranke to ne bi uradio.”

U Londonu su tokom proteklog mjeseca vikendima održan masovni protesti, s desecima hiljada ljudi koji su izašli na ulice kako bi osudili izraelsku nemilosrdnu kampanju bombardovanja Pojasa Gaze i zahtijevali od vlade Ujedinjenog Kraljevstva da pozove na prekid vatre.

Izvor: Al Jazeera i agencije