Bivši britanski premijer novi ministar vanjskih poslova

Kralj Charles odobrio je da se Davidu Cameronu da mjesto u Domu Lordova kako bi se mogao vratiti u vladu kao ministar, iako nije izabrani član parlamenta.

David Cameron je bio britanski premijer od 2010. do 2016. godine, a podnio je ostavku nakon referenduma o Brexitu (Reuters)

Bivši britanski premijer David Cameron imenovan je za novog ministra vanjskih poslova u vladi premijera Rishija Sunaka.

David Cameron (57) bio je britanski premijer od 2010. do 2016. godine, a podnio je ostavku nakon referenduma o Brexitu, kada su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije.

Posljednjih sedam godina napisao je memoare i radio u poslovnom sektoru, uključujući finansijsku kompaniju Greensill Capital, koja je kasnije propala.

Sunakov ured objavio je da je kralj Charles odobrio da se Cameronu da mjesto u Domu Lordova kako bi se mogao vratiti u vladu kao ministar, iako nije izabrani član parlamenta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rekonstrukcija vlade

Sunak je proveo rekonstrukciju vlade nakon što je smijenio ministricu unutrašnjih poslova Suellu Braverman koja je kritikama policije dovela u pitanje njegov autoritet. Zamijenio je James Cleverly, dosadašnji ministar vanjskih poslova.

Sunakova stranka jako zaostaje za laburistima uoči izbora iduće godine i povratak Camerona u vladu sugerira da Sunak želi radije iskusnog i više centristički orijentiranog političara nego umirivati desno krilo stranke koje je podržavalo Braverman.

Braverman se prošle sedmice suprotstavila Sunaku neodobrenim člankom u kojem je optužila policiju da ima “dvostruke standarde” na protestima, sugerirajući da je stroga protiv desničarskih demonstranata, a blaga prema propalestinskim.

Opoziciona Laburistička stranka rekla je da je to raspirilo napetosti između propalestinskih protesta i krajnje desnog kontraprotesta u subotu kada je uhapšeno gotovo 150 ljudi.

Izvor: Agencije