Protiv Pedra Sancheza protestirali milioni Španaca

Demonstranati su ogorčeni ustupcima koje je socijalistički premijer dao zagovornicima odcjepljenja Katalonije i Baskije u zamjenu za novi mandat.

Demonstranti smatraju da će oprost katalonskim dužnosnicima ohrabriti zagovornike nezavisnosti (Reuters)

Na ulicama Španije okupilo se u nedjelju između 450.000 i dva miliona demonstranata ogorčenih ustupcima koje je socijalistički premijer Pedro Sanchez dao zagovornicima odcjepljenja Katalonije i Baskije u zamjenu za novi četverogodišnji mandat na čelu Španije.

Proteste u 52 španska grada sazvala je opoziciona Narodna stranka (PP) desnog centra, čiji je lider Alberto Nunez Feijoo rekao da Španci “neće šutjeti sve dok se ne sazovu novi izbori”, prenosi Hina.

“Ovo što se sada događa je suprotno onome za što smo glasali”, kazao je Feijoo na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol pred 80.000 demonstranata.

Feijoo je ispred PP-a osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima u julu, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade.

Baskiji će imati status ‘nacije’

Nakon što nije uspio pridobiti ostale stranke da podrže njegovu manjinsku desnu vladu, priliku za formiranje vlade dobio je drugoplasirani na izborima Sanchez sa svojim socijalistima.

Sanchezova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) ovisila je o podršci stranaka koje zagovaraju neovisnost autonomnih pokrajina Katalonije, gdje živi 7,5 miliona stanovnika, Galicije sa 2,7 miliona i Baskije sa 2,2 miliona stanovnika.

Sanchez je u četvrtak postigao sporazum sa partijom Zajedno za Kataloniju (JxCAT), čijem je vođi u egzilu Carlesu Puigdemontu obećao oprost za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti iz 2017. godine.

U petak je dogovorio i s Baskijskom nacionalističkom partijom (PNV) davanje veće autonomije Baskiji, koja će imati status “nacije”.

“Španija će imati predsjednika vlade koji je kupio mandat u zamjenu da njegovi partneri ne budu pravno gonjeni”, rekao je Feijoo.

Iduće sedmice bi Parlament, u kojem Sanchezove pristalice imaju 179 od 350 zastupnika, trebao izglasati zakon o amnestiji za organizatore zabranjenog referenduma o samostalnosti Katalonije.

Zaživi li taj zakon, iz Belgije bi se slobodno mogao vratiti Puigdemont, kojem špansko pravosuđe želi suditi zbog proglašenja “republike Katalonije”, a koje nije bilo primijenjeno.

Očekuje se glasanje o novoj vladi

Nakon usvajanja zakona o amnestiji, iduće sedmice se očekuje i glasanje o Sanchezovoj novoj lijevoj koalicijskoj vladi.

S obzirom da Sanchez ima natpolovičnu podršku, jer su uz njega i druge lijeve te regionalne stranke, Španija bi trebala dobiti novu vladu.

Protiv nje je u nedjelju na ulice izašlo dva miliona demonstranata u Španiji, gdje živi 47 miliona stanovnika, podatak je Narodne stranke.

Sanchezova tehnička vlada procijenila je broj okupljenih na 450.000.

Demonstranti smatraju da će oprost katalonskim dužnosnicima ohrabriti zagovornike nezavisnosti u novom pokušaju odcjepljenja te ugroziti cjelovitost Španije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada