Petero poginulih u padu američkog vojnog aviona

Američka vojska je izvijestila o nesreći koja se dogodila u petak navečer u istočnom Mediteranu, ne navodeći odmah informaciju o sudbini vojnika.

EUCOM nije rekao o kakvom je tipu aviona riječ ni odakle je poletio (Reuters)

Pet pripadnika američke vojske izgubilo je život u nesreći američkog vojnog aviona koji se tokom vježbe srušio u Sredozemno more, saopćila je u nedjelja Evropska komanda američke vojske (EUCOM).

EUCOM nije rekao o kakvom je tipu aviona riječ, niti odakle je poletio, ali Sjedinjene Američke Države su nedavno stacionirale nosač aviona na tom području kako bi odvratile svaki pokušaj eskalacije rata Izraela i Hamasa, prenosi Hina.

“Tokom rutinskog zadatka opskrbe gorivom u letu, u okviru vojne vježbe, američki vojni avion s petericom vojnika doživio je nesreću i srušio se u Sredozemno more. Peterica vojnika u avionu su poginula”, navodi EUCOM u saopćenju.

SAD pružio vojnu pomoć Izraelu

Američka vojska je izvijestila o toj nesreći, koja se dogodila “10. novembra navečer” u istočnom Mediteranu, ne navodeći odmah informaciju o sudbini vojnika.

“Jill i ja molimo za porodice i prijatelje koji su izgubili svoje voljene, dio svoje duše”, reagirao je u saopćenju američki predsjednik Joe Biden.

“Čitava nacija saosjeća s njima”, dodao je.

Nakon Hamasovg napada 7. oktobra, Washington je pružio vojnu pomoć Izraelu i povećao svoje snage u regiji, šaljući nosač aviona “USS Gerald R. Ford” i druge ratne brodove.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada