Njemačka će udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini

Ako ga odobri parlament, povećanje na osam milijardi eura bi podiglo njemačku odbrambenu potrošnju iznad dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza pristala je udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini iduće godine (Reuters)

Vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza pristala je udvostručiti njemačku vojnu pomoć Ukrajini iduće godine, na osam milijardi eura, izvijestio je Bloomberg News, pozivajući se na upućene izvore u situaciju.

Ako ga odobri parlament u Berlinu, gdje Scholzove stranke imaju većinu, povećanje bi podiglo njemačku odbrambenu potrošnju iznad cilja od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), na što su se obavezale sve članice Sjevernoatlantskog saveza, dodaje se u izvještaju.

Otpor nekih članica Unije

Zastupnici Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Liberalno demokratske partije (FDP) i Zelenih, stranaka koje podržavaju Scholza, dogovorili su se o povećanju tokom pregovora o prijedlogu saveznog budžeta za 2024. godinu.

Njemačko Ministarstvo odbrane nije bilo odmah dostupno za komentar.

Plan Evropske unije da potroši do 20 milijardi eura (21,4 milijarde dolara) na vojnu pomoć Ukrajini naišlo je na otpor nekih zemalja članica bloka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije