Izraelski avioni gađali Siriju nakon ‘napada na Golan’

Izrael je osvojio dio Golana u Siriji tokom Izraelsko-arapskog rata 1967. godine, a 1981. godine taj je teritorij i anektirao, što Ujedinjeni narodi ne priznaju.

Izraelska vojska je izvela udar na Siriju i u petak (Reuters)

Izraelski borbeni avioni gađali su “terorističke infrastrukture” u Siriji, nakon napada iz Sirije na pripojeni Golan, objavila je u nedjelju izraelska vojska.

“U odgovoru na napad uperen na Golan jučer [subota], borbeni avioni udarili su na terorističke infrastrukture u Siriji”, navodi izraelska vojska u saopćenju, prenosi Hina.

U subotu je izraelska vojska objavila da su dva projektila ispaljena iz Sirije pala u nenastanjena područja Golana te su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad.

Izraelska vojska već je izvela udar na Siriju u petak, nakon što se bespilotna letjelica iz Sirije srušila na školu u Eilatu, na jugu Izraela.

Izrael je osvojio dio Golana u Siriji tokom Izraelsko-arapskog rata 1967. godine, a 1981. godine taj je teritorij i anektirao, što Ujedinjeni narodi ne priznaju.

Upozorenje i poruka Hezbollahu

Opetovana razmjena vatre odvija se na granici između Izraela i Libana, gdje je aktivan libanski šiitski pokret Hezbollah.

Izrael je zbog toga u subotu navečer izdao upozorenja Hezbollahu da se ne “igra s  vatrom” i poručio da bi glavni grad Libana, Bejrut, mogla zadesiti sudbina Gaze.

Izrael je pojačao  opsadu Pojasa Gaze nakon napada palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra, u kojima je, prema rnavodima Izraela, smrtno stradalo 1.200 osoba te je oko 240 oteto i odvedeno u palestinsku enklavu.

Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je više od 11.000 osoba, od kojih veliki broj čine žene i djeca, ubijeno od kako je Izrael počeo vojnu operaciju u malom obalnom pojasu u kojem živi 2,3 miliona ljudi.

Izvor: Agencije