Bolnica al-Quds u Gazi prestala s radom

‘Do prestanka pružanja usluga je došlo zbog iscrpljivanja raspoloživog goriva i nestanka struje,’ stoji u saopštenju Palestinskog društva Crvenog polumjeseca.

Druga najveća bolnica u Gazi prestala je s radom zbog nestašice goriva dok izraelske snage nastavljaju bombardovati opkoljenu enklavu (EPA)

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) kaže da je bolnica al-Quds, druga najveća u Gazi, prestala s radom zbog nestašice goriva dok izraelske snage nastavljaju bombardovati opkoljenu enklavu.

“Bolnica je prepuštena sama sebi pod stalnim izraelskim bombardovanjem, što predstavlja ozbiljne rizike za medicinsko osoblje, pacijente i raseljene civile”, rekao je PRCS u saopštenju u nedjelju, pojačavajući time strahove Palestinaca koji tu traže liječenje i sklonište.

“Do prestanka pružanja usluga je došlo zbog iscrpljivanja raspoloživog goriva i nestanka struje. Medicinsko osoblje ulaže sve napore da pruži njegu pacijentima i ranjenima, čak pribjegava i nekonvencionalnim medicinskim metodama u teškim humanitarnim uslovima i nestašici medicinskih potrepština, hrane i vode”, saopštio je PRCS.

Organizacija je saopštila da smatra da su međunarodna zajednica i potpisnici Četvrte ženevske konvencije odgovorni za potpuni slom zdravstvenog sistema u Gazi i rezultirajuću tešku humanitarnu krizu.

Bolnica al-Quds pridružuje se bolnici al-Shifa

Tommaso Della Longa, glasnogovornik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, rekao je da je bolnica al-Quds bila odsječena od svijeta u posljednjih šest do sedam dana.

“Nema ulaza, nema izlaza”, rekao je portparol.

Bolnica al-Quds pridružuje se bolnici al-Shifa – još jednoj velikoj zdravstvenoj ustanovi u sjevernoj Gazi – i sada je takođe zatvorena za nove pacijente, a osoblje kaže da bi izraelsko bombardovanje i nedostatak goriva i lijekova značili da bi oni koji su već liječeni mogli umrijeti.

Bolnice na sjeveru palestinske enklave blokirale su Izraelske snage i jedva su u stanju brinuti se za one koji su unutra, saopštilo je medicinsko osoblje. Svakog dana sve je više poginulih i ranjenih, a je sve manje mjesta za povrijeđene.

U izraelskim napadima ubijeno 11.000 ljudi

“Moj sin je povrijeđen i nije bilo nijedne bolnice u koju bih ga mogao odvesti da bi dobio šavove”, kaže Ahmed al-Kahlout, koji je bježao na jug prateći izraelse savjete, strahujući da nigdje u Gazi nije sigurno.

Plastični hirurg u bolnici al-Shifa rekao je da ih je bombardovanje zgrade u kojoj se nalaze inkubatori primoralo da prerano rođene bebe postave na obične krevete, koristeći malo preostale struje kako bi ih zagrijali klima uređajima.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze Ashraf al-Qudra rekao je da izraelski napadi “terorišu i medicinske zvaničnike i civile”.

U petosedmičnim Izraelskim napadima na Gazu ubijeno je više od 11.000 ljudi, većinom su to žene i djeca.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada