Stotine novinara osuđuju narativ zapadnih medija o Gazi

U otvorenom pismu objavljenom više od 750 novinara naglašava da su medijske organizacije odgovorne za ‘opravdanje eliminacije Palestinaca etničkim čišćenjem’.

U izraelskim napadima je ubijeno 11.078 Palestinaca, uključujući 4.506 djece i 3.027 žena (AFP)

Više od 750 novinara iz desetaka medijskih organizacija objavilo je otvoreno pismo u kojem osuđuje izraelske napade na Pojas Gaze i kritizira prikaz tog pitanja od zapadnih medija.

U pismu objavljenom na web stranici naglašeno je da su medijske organizacije odgovorne za “opravdanje eliminacije Palestinaca etničkim čišćenjem”.

Više od 750 novinara zapadnih medijskih organizacija pozvalo je u otvorenom pismu sve kolege da napišu vijesti o izraelskim napadima na Gazu koristeći definicije “aparthejda, etničkog čišćenja, genocida” koje koriste međunarodne institucije za ljudska prava.

U pismu se navodi da je 38 novinara poginulo u Pojasu Gaze od 7. oktobra, kada su izraelski napadi počeli, do 1. novembra, te se podvlači da su napadi Izraela sukob u kojem je ubijeno najviše novinara od 1992. godine.

Nemilosrdni zračni i kopneni napadi

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi, u izraelskim napadima je ubijeno 11.078 Palestinaca, uključujući 4.506 djece i 3.027 žena, a 27.490 ljudi je povrijeđeno.

Na Zapadnoj obali i u Al-Qudsu (Jerusalem) izraelske snage i jevrejski doseljenici ubili su 182 Palestinca.

Izraelska vojska je bombardirala i bolnice, a u napadima su poginule i povrijeđene stotine ljudi.

Izvor: Agencije