Rusija: Skladište nuklearnog otpada u Ukrajini dostiže nesigurne nivoe

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi saopćilo je da ‘situacija s opasnim skladištem nuklearnog otpada u Ukrajini poprima katastrofalan karakter’.

Rusija je upozorila da skladište nuklearnog otpada u Ukrajini dostiže nesigurne nivoe (Reuters)

Rusija je upozorila da skladište nuklearnog otpada u Ukrajini dostiže nesigurne nivoe te na veliku mogućnost da oko 12 miliona tona radioaktivnog otpada uđe u rijeku Dnjepar i podzemne vode.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da “situacija s opasnim skladištem nuklearnog otpada u Ukrajini poprima katastrofalan karakter”.

Kazala je da je količina nuklearnog otpada u hemijskoj tvornici Pridniprovski, koja se nalazi u gradu Kamianske, dostigla 42 miliona tona, prenosi Anadolija.

“Postrojenje je izgrađeno tokom sovjetske ere, a bavi se preradom otpada koji se trenutno skladišti na devet deponija na otvorenom koji sadrže niskoradioaktivne ostatke nalik pijesku”, navela je Zaharaova.

Loše stanje elektrane

Upozorila je da “ovaj otpad je značajan i opasan izvor zagađenja životne sredine”.

Velika je vjerovatnoća da oko 12 miliona tona radioaktivnog otpada uđe u rijeku Dnjepar i podzemne vode kao rezultat moguće erozije brane na jednom od skladišnih objekata koji se nalaze 800 metara od rijeke i njene pritoke Konopljanke.”

Dodala je da se oko 14 tona radioaktivne prašine svake godine raznese širom područja, zagađujući poljoprivredno zemljište.

“Prema našim informacijama, Kijev ne izdvaja sredstva da bi se osigurala ekološka sigurnost postrojenja Pridniprovskog hemijskog kombinata, što u konačnici može dovesti do ekološke katastrofe ne samo na teritoriji koju kontrolira režim u Kijevu, već i izvan njenih granica”, istakla je Zaharova.

Zabrinutost zbog lošeg stanja elektrane isticana je dugi niz godina bez odgovora zvaničnika.

Izvor: Agencije