Bijela kuća: Biden i Xi će se sastati 15. novembra

Bit će to prvi susret predsjednika SASD-a i Kine od prošlogodišnjeg samita G20.

Xi Jinping s Joeom Bidenom na marginama samita G20 na Baliju, u Indoneziji, 14. novembra 2022. (Kevin Lamarque/Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping trebali bi se sastati u srijedu, 15. novembra, na marginama samita u Kaliforniji, saopćila je Bijela kuća.

Cijelu sljedeću sedmicu u San Franciscu će biti održan samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Bit će to prvi susret čelnika prve i druge najveće svjetske ekonomije od prošlogodišnjeg samita G20.

Odnosi između SAD-a i Kine već su neko vrijeme loši, iako Washington i Peking mjesecima rade na poboljšanju diplomatskih odnosa međusobnim posjetima ministara.

Kineska djelimična podrška Rusiji u ratu protiv Ukrajine i prijetnje Pekinga Tajvanu pridonijele su trvenju u njihovim bilateralnim vezama.

‘Održavanje otvorenih komunikacijskih linija’

Dužnosnici Bidenove administracije, koji su obavijestili novinare o sastanku pod uvjetom anonimnosti, rekli su da će se dva predsjednika sastati u području zaljeva San Francisca.

Očekuje se da će se hiljade demonstranata okupiti u San Franciscu tokom samita.

Sekretarka Bijele kuće za odnose s medijima Karine Jean-Pierre rekla je u izjavi da će čelnici razgovarati o “kontinuiranoj važnosti održavanja otvorenih komunikacijskih linija” i kako “mogu nastaviti odgovorno upravljati konkurencijom i raditi zajedno tamo gdje su naši interesi usklađeni, posebno na transnacionalnim izazovima koji mogu utjecati na međunarodnu zajednicu”.

Ne očekuje se da će sastanak dovesti do mnogo, ako ih uopće bude, velikih najava.

“Ništa neće biti zadržano. Sve je na stolu”, rekao je Jean-Pierre novinarima.

Američka ministrica finansija Janet Yellen i kineski potpredsjednik He Lifeng sastali su se u četvrtak u San Franciscu (Reuters)

Američka ministrica finansija Janet Yellen i kineski potpredsjednik He Lifeng sastali su se u četvrtak u San Franciscu, što je bio posljednji u nizu angažmana na visokom nivou između zemalja u posljednjih nekoliko mjeseci s ciljem ublažavanja napetosti.

Amerikanci oborili kineski špijunski balon

U septembru su SAD i Kina pokrenule nove ekonomske i finansijske radne grupe kako bi poboljšali komunikaciju o pitanjima od zajedničkog interesa, što je Yellen, koja je posjetila Kinu u julu, nazvala “važnim korakom naprijed u našim bilateralnim odnosima”.

Razlike između dviju strana zaoštrile su se tokom prošle godine, s Bidenovim naređenjem da se obori navodno kineski špijunski balon, nakon što je preletio kontinentalni dio SAD-a.

Kineski bijes je zbog toga što je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen ove godine posjetila SAD, između ostalih pitanja.

Kina smatra otok s oko 23 miliona stanovnika svojim teritorijem.

Tajvan će održati izbore u januaru, što je događaj koji obično izaziva oštre reakcije Pekinga.

Izvor: Al Jazeera i agencije