‘Smrtna zamka’: Upozorenje izraelskoj vojsci da ne ulazi u tunele Gaze

Kategorično kažem: zabranjeno je uvoditi vojnike u tunele koji se nalaze u Pojasu Gaze, rekao je general Danny Yatom, bivši šef Mossada.

Sigurnosni i vojni stručnjak potvrdio je da izraelska vojska neće ulaziti u tunele, osim u slučaju nužde (Reuters)

Bivši izraelski zvaničnici upozorili su okupacionu vojsku da ne ulazi s vojnicima u tunele palestinskog otpora u Pojasu Gaze, jer ih neki smatraju “zamkom smrti”, dok je sigurnosni i vojni stručnjak potvrdio da se na taj korak neće odlučiti osim u slučaju nužde.

“Kategorično kažem: zabranjeno je uvoditi vojnike u tunele Gaze… to je smrtonosna zamka”, rekao je general Danny Yatom, bivši šef Mossada.

Kaže da su ti tuneli bazirani na višestrukim zaobilaznicama, koje se protežu na oko 500 kilometara, i slojevima, od kojih neki dosežu visinu i do tri sprata.

‘Kampanja ubijanja Arapa’

Itai Blumenthal, stručnjak za bezbjednost i vojna pitanja, potvrdio je da je odobreni plan vojske da se ne ulazi u ove tunele osim u slučaju neophodnosti i potrebe.

Dodaje kako je ta opcija moguća u kontekstu oslobađanja kidnapiranih osoba te kod postojanja obavještajnih podataka o određenim tunelima.

Član Knesseta Ram Ben Barak, bivši zamjenik šefa Mossada, otkrio je da su u parlamentu premijeru Benjaminu Netanyahuu odobrili postizanje bilo kojeg dogovora s Islamskim pokretom otpora Hamas, a u vezi s izraelskim zatvorenicima koje on drži.

Ukazao je na postojeći spor oko učešća u vladi jedinstva, jer nije dogovoren uvjet ulaska u sve resore vlasti, dok neki (u njoj) zagovaraju podizanje tenzija sa svima.

“Vodi se kampanja po kojoj svi Arapi, bilo da su iz Izraela [okupirane palestinske teritorije] ili područja pod kontrolom Hamasa, moraju biti ubijeni”, kazao je.

‘Zašto se vojska bori?’

“Rekli smo: da bismo bili dio vlade, moramo ući u sva ministarstva. Nema jedinstva dok je Itamar Ben Gvir ministar unutrašnje sigurnosti, kao što ga nema ni sa Sonarom  HaMelechom u Odboru za vanjske poslove i bezbjednost”, rekao je Barak.

Ovaj snimak izraelskog medija uključuje i govor Avitaija Brodtsa – jednog od članova porodica zarobljenika zatočenih u Gazi – koji izražava žaljenje i očaja zbog neodlučnosti vlasti u nastojanju da oslobode njihove porodice iz zatočeništva.

“Zašto se vojska bori? Ne znam! Ali, ako je njen cilj i zadatak da oslobodi moju djecu, a mislim da jeste, onda ona snosi veliku odgovornost za njihove živote”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera